Fremover kan man tjene ubegrænset ved at arbejde, uden at det går ud over folkepensionen. Derfor vil der formentlig være færre, som benytter sig af at udsætte folkepensionen.

Nye regler vil få færre til at udsætte folkepension

Mindst 19.000 danskere har udskudt udbetalingen af deres folkepension, fordi de stadig arbejder, men fordelen ved det mindskes, når modregning af arbejdsindkomst forsvinder til nytår.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag om, at en persons folkepension ikke længere skal være afhængig af en ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst.

Senere på året kommer et andet forslag om, at der heller ikke skal modregnes i en borgers folkepension, fordi den pågældende selv arbejder.

De to ændringer får en hidtil upåagtet betydning. For i fremtiden vil der være færre danskere, som udskyder udbetalingen af deres folkepension, fordi de stadig arbejder.

Det påpeger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet. Han forsker i den danske velfærdsstat og blandt andet folkepension.

Sådan udbetales bonus for at vente

Udsat (opsat) folkepension siden 1. juli 2018 kan udbetales på tre forskellige måder efter personens eget valg:

1. Som et livsvarigt månedligt tillæg (det var indtil juli 2018 den eneste mulighed).

2. Som et højere månedligt tillæg i 10 år til grundbeløb og pensionstillæg.

3. Som et engangstillæg til grundbeløbet og et højere månedligt tillæg i 10 år til pensionstillægget.

Kilde: ”Fremtidssikring af et stærkt pensionssystem” fra Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning maj 2022

Hidtil har mange risikeret at få nedsat både grundbeløb og især folkepensionstillæg, fordi de havde indkomst fra arbejde. Men det har de kunnet undgå, hvis de udsatte udbetalingen af deres folkepension.

”Fremover kan man tjene ubegrænset ved at arbejde, uden at det går ud over folkepensionen. Derfor vil der formentlig være færre, som benytter sig af at udsætte folkepensionen. Men der vil stadig være grundlag for ordningen med at kunne udskyde folkepensionen,” siger Bent Greve.

Se lovforslag om fjernelse af modregning af partners arbejdsindkomst 

Uden ansøgning

Ingen ved præcist, hvor mange danskere der har udsat deres folkepension. Tidligere skulle man søge om udsættelse. Det var der i slutningen af 2021 knap 19.000, som havde gjort. Det viser tal fra Udbetaling Danmark.

Men siden 2017 har man ikke behøvet søge udsættelse. Siden da har man kunnet udsætte pension med tilbagevirkende kraft. Ingen ved, hvor mange der har benyttet sig af det.

Udskydelse af folkepension giver en gevinst i form af, at man får et tillæg, når man beder om udbetaling. Det vil der stadig være nogle, som benytter sig af også efter 2023, venter Bent Greve.

”Nogle vil se det som en ekstra opsparingsmulighed. De vil for eksempel bede om at få tillægget som et éngangsbeløb, når de starter på folkepension. Især folk, der tjener så meget efter folkepensionsalderen, at de har en høj marginalskat, kan stadig få en gevinst ved at udskyde udbetalingen af folkepension,” siger Bent Greve.

Fare ved udsættelse

Men der vil givetvis også være danskere, som stopper udskydelsen af deres folkepension, når modregningen af arbejdsindkomst forsvinder i 2023.

Der er nemlig også en risiko ved at udsætte. Hvis man pludselig dør, er ventetillægget til folkepension pist væk. Arvingerne får det ikke.

Dermed ligner udsat folkepension en livrente uden garanti. Her er pengene også tabt ved dødsfald.

”Udsat folkepension minder på den måde om forsikringsordninger. Men det vil nok være folk med et godt helbred, som stadig vælger at udskyde folkepensionen. Det er typisk også dem uden væsentlig sygdom, som tjener godt selv i pensionsalderen,” siger Bent Greve.

Læs Seniorhåndbogen: Udskudt pension og ventetillæg

Mere overskueligt

Meningen med at afskaffe modregning af arbejdsindkomst er at få flere ældre til at fortsætte med at arbejde.

Få mail med nyheder om seniorpolitik

Du skal ikke vente!

Få nyheden i din mailboks med det samme, når  der er breaking om senior- og ældrepolitik.

Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.

Så er du altid opdateret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet SeniorPolitik HER - det er gratis.

Bent Greve siger, at det i hvert fald bliver mere overskueligt, hvornår der sker nedsættelse af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

”Derfor vil der sikkert også være flere med jævne arbejdsindkomster, som nu tænker, at de lige så godt kan starte udbetaling af folkepension med det samme. Men der vil også stadig være nogle, som synes, at de ikke har brug for folkepensionen her og nu, fordi de stadig har indkomst ved arbejde, og som derfor udsætter folkepensionen,” mener Bent Greve.

Pensionskommissionen har i sin rapport fra maj i år også set på udsat folkepension og konkluderer ligesom Bent Greve: ”Ordningen vil dog ikke blive gjort helt overflødig, da nogle grupper (for eksempel topskatteydere) fortsat vil have gavn af muligheden for opsat pension.”

Først publiceret: tirsdag 10. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.