Der er skabt usikkerhed om ekstra ældrecheck til de allermest udsatte pensionister.

Radikale forlader forhandlinger om ekstra ældrecheck

R vil ikke være med i aftale om inflationshjælp af frygt for, at det kan forværre inflationen yderligere. Det skaber udsikkerhed om ekstra ældrecheck til mest udsatte pensionister, og det ærgrer Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

De Radikale har forladt forhandlingerne om inflationshjælp til målrettede grupper – herunder om en ekstra ældrecheck på 5.000 kroner.

“Vi mener ikke, at det er økonomisk ansvarligt at sende ufinansierede checks. Det kan forværre inflationen yderligere,” siger partiets finansordfører, Andreas Steenberg.

“Når både overvismanden og Nationalbanken advarer mod at hælde mere brænde på inflationsbålet, så mener vi, at man skal lytte,” siger den radikale finansordfører.

Andreas Steenberg henviser til, at regeringen vil finansiere hjælpen ved at fravige budgetlovens grænser for underskud.

Største prishop i næsten 40 år

Forbrugerpriserne var i april 6,7 procent højere end samme måned sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik tirsdag.

Det er den største stigning, forbrugerpriserne har taget på et år siden 1984.

Ifølge Danmarks Statistik er det stigende priser på særligt el, fødevarer, brændstof og gas, der trækker det samlede prisniveau op.

Eksempelvis er priserne på fødevarer steget 7,7 procent fra april sidste år til i år.

Det vil med andre ord sige, at udgiften blive finansieret med større underskud på de offentlige finanser.

Venstre og De Konservative forlod forhandlingerne fredag.

Faglige Seniorer: Ærgeligt

Med De Radikale ude af forhandlingerne kan det dermed se sværere ud for regeringen at finde flertal for at sende økonomisk hjælp til nogle af de grupper, som er påvirket af den høje inflation.

Og det finder Faglige Seniorer meget beklageligt.

”Det er rigtig ærgerligt, at partierne bredt i folketinget ikke har forståelse for den vanskelige situation, de fattigste pensionister befinder sig i,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

“Regeringens forslag om en ekstraordinær ældrecheck på 5.000 skattefrie kroner er tiltrængt i en tid, hvor vi har den højeste inflation i årtier. Derfor håber jeg, at der alligevel kan samles et flertal også selv om den politiske aftale ser ud til at trække ud,” siger Palle Smed,

Dansk Folkeparti og de seks tidligere DF’ere, som i øjeblikket er løsgængere, har erklæret sig positive overfor at gå med i en aftale. De vil kunne erstatte De Radikales 14 mandater.

Efter at De Radikale har forladt forhandlingerne, mener regeringen nu, at pengene i stedet skal findes ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og næste år.

Det er dog uvist, hvilket projekter der skal udsættes, og om det overhovedet er muligt.

Hjælp til pensionister og pendlere

Regeringen vil afsætte hjælp i størrelsesordenen to til tre milliarder, har finansminister Nicolai Wammen (S) sagt, da forhandlingerne gik i gang i sidste måned.

Få mail med nyheder om seniorpolitik

Du skal ikke vente!

Få nyheden i din mailboks med det samme, når  der er breaking om senior- og ældrepolitik.

Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.

Så er du altid opdateret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet SeniorPolitik HER - det er gratis.

Regeringen har foreslået, at pensionister, som modtager ældrechecken, får yderligere 5.000 kroner skattefrit i form af en engangscheck.

Desuden vil regeringen øge hjælpen til borgere, som pendler i bil til og fra arbejde, med et større kørselsfradrag. Det er ikke et konkret udspil endnu.

Økonomiske eksperter har dog advaret om, at det kan puste yderligere til inflationen, hvis man sender flere penge ud i samfundet.

Det var regeringens plan at lande en hurtig politisk aftale, så ældrechecken kunne udbetales før varmechecken, der forventes at blive udbetalt til august eller september. Den plan er foreløbig kuldsejlet.

Regeringen lægger nu forhandlingerne om inflationshjælp ind under forhandlingerne om en grøn skattereform.

Hvad mener du?

Hvad siger du til, at De Radikale har forladt forhandlingerne om blandt andet en ekstra ældrecheck på 5.000 kroner?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: tirsdag 10. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og