Pensionisternes økonomi er trængt. Derfor foreslår Faglige Seniorer en ekstraordinær forhøjelse af ældrechecken med 6.000 kroner.

Ældreorganisation: Giv 6.000 kroner ekstra i ældrecheck

Danmarks næststørste seniororganisation foreslår en ekstraordinær forhøjelse af ældrechecken. Det sker efter at inflationen har nået det højeste niveau i 35 år.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Priserne stiger og især danskere med meget små indtægter bliver hårdt ramt af den rekordhøje inflation.

Faglige Seniorer foreslår derfor en ekstraordinær forhøjelse af ældrechecken med 6.000 kroner, sådan at pensionister med de laveste indtægter får en tiltrængt økonomisk håndsrækning. 290.000 danske folkepensionister modtog i 2021 ældecheck.

”Regeringen har allerede gennemført ekstra varmehjælp til pensionisterne og en varmecheck til de boligejere, der varmer huset op med naturgas eller el. Men de øvrige prisstigninger rammer også mange andre danskere og derfor foreslår vi, at regeringen forhøjer ældrechecken med 6.000 kroner, hvis man som folkepensionist modtager den fulde ældrecheck”, siger Faglige Seniorers direktør, Palle Smed.

Faglige Seniorer er Danmarks næststørste ældreorganisation med flere end 250.000 medlemmer.

Betydelig hjælp i lille økonomi

Palle Smed vurderer, at en forhøjelse af ældrechecken vil koste staten 1,5 milliarder kroner, men at det reelle beløb kun bliver 700 millioner kroner efter blandt andet betaling af skat.

6 om ældrecheck

  1. Ældrechecken er på op til 18.600 kroner (2022)
  2. Næsten alle, der får checken, får det fulde beløb.
  3. Checken hedder også ”supplerende pensionsydelse”.
  4. Man kan ikke søge den.
  5. Hvis man har ret til den, får man den automatisk én gang om året, i januar måned.
  6. Første gang skal man oplyse din formue

Læs mere om ældrechecken i Seniorhåndbogen HER

”I en lille økonomi vil det være en ganske betydelig hjælp, og vi går målrettet efter at hjælpe der, hvor nøden er størst. Erfaringen viser, at en forhøjelse af ældrechecken ender direkte i øget forbrug, og på den måde bliver nettoomkostningen forholdsvis lille for staten”, siger Palle Smed.

Regeringen vil se på kompensation

Finansminister Nicolai Wammen løftede fornyelig sløret for, at regeringen arbejder på en hjælpepakke.

Ingen skal heller forvente at få fuld kompensation for de “økonomiske smæk”, der kommer i kølvandet på krigen i Ukraine. Men regeringen vil se på muligheden for at kunne målrette kompensationen til nogle af dem, der bliver hårdest ramt, forklarede finansministeren.

”Det forbandede ved inflation er jo, at hvis man bare pumper en masse penge ud, så gør det ikke problemet mindre. Så gør det det større. Derfor må vi også være meget åbne og ærlige og sige, at der ikke findes nogen tryllestav, når det gælder inflationsbekæmpelse,” sagde Nicolai Wammen.

Pensionen bliver udhulet

Faglige Seniorer foreslår også, at staten suspenderer den mindreregulering af folkepensionen på 0,8 procent, som er indført som betaling for en skattereform tilbage i 2012.

”Folkepensionen skal normalt følge lønudviklingen på arbejdsmarkedet. Nu er en ti år gammel skattereform så skyld i, at udviklingen i pensionen bliver udhulet. Det er ærligt talt urimeligt, og derfor foreslår vi, at regeringen ekstraordinært opregulerer folkepensionen med 0,8 procent 1. juli 2022 og helt suspenderer mindrereguleringen i 2023”, siger Palle Smed.

Faglige Seniorer har beregnet, at den ændring vil betyde en udgift for staten på 257 millioner kroner i år og over en halv milliard kroner i 2023.

Hvad mener du?

Er det en god eller dårlig ide med en en ekstraordinær forhøjelse af ældrechecken med 6.000 kroner, som Faglige Seniorer foreslår?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 25. april 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.