På nærhospitalet kan du konsultere en læge, få taget blodprøver og få behandling af specialister.

Få svaret her: Hvad er et nærhospital?

En stor del af en sundhedsaftale, som alle Folketingets partier står bag, er oprettelsen af op til 25 såkaldte nærhospitaler.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Der skal oprettes 25 såkaldte nærhospitaler rundt om i landet
Det fremgår af en ny sundhedsaftale, som alle Folketingets partier står bag.
Aftalepartierne er enige om at afsætte 4 milliarder til nærhospitalernene, der skal stå for udvalgte sygehusfunktioner med behandling og diagnosticering i områder af Danmark, hvor der ikke er et akutsygehus tæt på.

Men hvad kan man som borger forvente af et nærhospital?

1. Udvidet sundhedshuse

  • De nærhospitaler, som aftalepartierne vil oprette, er en slags udvidede og store sundhedshuse.

2. Indeholder sygehusfunktioner

  • Nærhospitalerne skal indeholde sygehusfunktioner, som er koblet op på det nærmeste akutsygehus som en fremskudt funktion.

3. Ingen sengepladser

  • De skal ikke have en døgnfunktion, og der vil ikke være sengepladser.

4. Blodprøver og undersøgelser

  • På nærhospitalerne skal man kunne få foretaget udvalgte undersøgelser og behandlinger. Det gælder for eksempel blodprøver, røntgenbilleder eller konsultationer.

5. Genoptræning

  • Nærhospitalerne skal også kunne tilbyde genoptræning eller misbrugsbehandling, der ellers normalt ligger under kommunerne.

6. Læger og specialister

  • Der skal være plads til alment praktiserende læger, praktiserende speciallæger, psykologer, fysioterapeuter, kiropraktorer, apotekere – for bare at nævne nogle.

7. Findes allerede i nogle kommuner

  • Nærhospitalerne adskiller sig ifølge nogle eksperter ikke meget fra de tværsektorielle sundhedshuse, der allerede eksisterer i nogle kommuner.

Sundhedshus eller nærhospital?

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet mer, at det er misvisende at kalde det et nærhospital, når man blandt andet ikke kan have patienter indlagt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til gengæld, at nærhospitalerne skal forsøge at ensrette tilbuddene mere på tværs af kommuner og regioner ved at leve op til nogle bestemte krav, som Sundhedsstyrelsen fastsætter.

Det er også Sundhedsstyrelsen, der skal komme med en beskrivelse af, hvilke patientgrupper og funktioner som kan indgå på nærhospitalerne. Det skal også tilpasses lokale forhold.

Det er heller ikke fastlagt, hvor alle nærhospitalerne skal ligge henne, men det skal ifølge aftalen være steder, hvor der er langt til det nærmeste akutsygehus. Der er ifølge Danske Regioner 21 akuthospitaler i Danmark.

Kilder: Sundhedsreformen, sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Ritzau.

Først publiceret: fredag 20. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.