Lugteforstyrrelser? Det skal du spise
Spis chili, mentol og rapsolie, hvis du døjer med lugteforstyrrelser, lyder det i et nyt studie fra Aarhus Universitet.
Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022
Lugt spiller en nøglerolle i vores evne til at nyde mad.
Men en del mennesker døjer med mistet, nedsat eller forvrænget lugtesans, og det kan påvirke både helbred og livskvalitet, viser et nyt studie fra Aarhus Universitet.
De færreste tænker over, hvor vigtig lugtesansen er, før de mister den.
I kølvandet på COVID-19-pandemien er vi dog blevet bevidste om lugteforstyrrelser som aldrig før.
Omkring 65 % af over 300 millioner COVID-patienter på verdensplan oplever lugttab – der hos op til halvdelen kan være langvarige.
Det kan man gøre
Læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad peger på fx tørrede frugter, chili, mentol og rapsolie som mere sikre madvarer for patienter, der er udfordrede på lugte- og smagssans.
Her bidrager mundfølelse til at give sensoriske stimuli, når lugtesansen svigter.
Især patienter med forvrænget lugtesans kan med fordel undgå kaffe, svampe, smør, ingefær, sort peber og ristet brød, da disse madvarer generelt giver markant mindre nydelse.
15% af befolkningen har en nedsat lugtesans. Problemet stiger med alderen og med mange alment kendte sygdomme som sukkersyge, nyresygdom og mange neurodegenerative sygdomme. Omkring 2 % af danskerne lider af fuldstændigt tab af lugtesans.
Kilde: Aarhus Universitet
Først publiceret: onsdag 6. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 13:08