Der blev der solgt historisk mange sommerhuse på kort tid under corona.

Færre vælger at bo sommerhus hele året

Coronapandemien har været med til at få flere til at droppe at bo i sommerhus permanent.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Efter en længere årrække med stigning i antallet af beboede sommerhuse er tendensen nu på vej i den modsatte retning.

I 2018 var 37.180 danske sommerhuse beboede af enten ejere eller lejere. Det tal er i 2022 faldet til 32.999 – svarende til et fald på 13 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Behov for at komme væk

I Estate ser presseansvarlig Thomas Hovgaard pandemien som katalysator for udviklingen.

“Under corona, hvor vi ikke kunne rejse, opstod der et kolossalt behov for at komme væk fra hjemmet, som i mange tilfælde også blev til arbejdsplads. Derfor blev der solgt historisk mange sommerhuse på kort tid. Ikke for at bo i dem permanent, men for at bruge dem som refugier,” siger han.

Den høje efterspørgsel på sommerhuse i 2020 og 2021 fik ifølge ham mange til at sælge for at indkassere gevinster i et marked med kraftigt stigende priser.

Boede i sommerhuset hele året

Tidligere har tal fra Danmarks Statistik vist, at et sommerhus i gennemsnit blev 14,5 procent dyrere fra 2020 til 2021.

Det var en noget større stigning i forhold til enfamiliehuse og ejerlejligheder, der blev henholdsvis 10,2 og 9,7 procent dyrere.

Thomas Hovgaard peger på, at flere af dem, der valgte at sælge deres sommerhus under corona, også var personer, der brugte deres sommerhus som helårsbolig.

“Det er klart, at med et rekordhøjt salg vil det også betyde, at det vil nedbringe antallet af beboede sommerhuse i en periode,” siger han.

Stort set gratis at eje

Han peger også på udlejning af sommerhus som en særdeles indbringende mulighed, der kan påvirke den måde, vi generelt bruger vores sommerhuse på.

“Med de skattefradrag, der kan anvendes i dag, og med den massive efterspørgsel, der er fra både danske og udenlandske turister, kan udlejning i perioder stort set gøre det gratis at eje et sommerhus, og det er i sagens natur svært at udleje et hus, man selv bor i,” siger Thomas Hovgaard.

Først publiceret: onsdag 13. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og