Ofrene typisk er mellem 74 og 94 år. Der er ofte tale om kvinder, der bor alene, som de telefon-kriminelle ringer op.

Politiet: Telefon-svindel mod ældre eksploderer

Såkaldte kontaktbedragerier er seksdoblet siden 2018. Senest blev en 82-årig kvinde franarret flere hundrede tusinde kroner.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Mere end 500 procent.

Det er den stigning, som Nordsjællands Politikreds har oplevet i såkaldte kontaktbedragerier siden 2018.

Det oplyser politikredsen til TV 2 Lorry.

I 2018 modtog politikredsen færre end 100 anmeldelser fra folk, der var forsøgt svindlet, mens man indtil videre i 2022 har modtaget over 600 anmeldelser.

Svend Foldager, der er politiinspektør ved Nordsjællands Politi, fortæller til TV 2 Lorry, at svindlerne ofte bruger den samme fremgangsmåde.

“Det sker ved, at der er nogen, der ringer og udgiver sig for at være en myndighed, eksempelvis politiet eller Skat, og beder ældre mennesker om at overføre store pengebeløb til en bankkonto, fordi de (dem der ringer, red.) skal hjælpe dem med, at pengene ikke bliver fjernet fra den ældres egen konto,” forklarer han.

Overfører penge til “sikkerhedskonto”

Så sent som tirsdag var den gal igen, da en 82-årig kvinde fra Kongens Lyngby blev narret af en mand, der udgav sig for at være fra politiet.

Hvad kan du gøre for at undgå bedrageri?

• Videregiv aldrig fortrolige personlige oplysninger over telefon eller e-mail
• Oplys aldrig dine personlige login-oplysninger eller koder til andre
• Banker og offentlige myndigheder vil aldrig bede dig udlevere dine adgangskoder
• Digitaliseringsstyrelsen kontakter dig via Digital Post, hvis der er noget du skal gøre – aldrig på telefon
• Kontakt din bank med det samme, hvis du har mistanke om bedrageri
• Hvis skaden er sket, skal du spærre dit NemID og politianmelde sagen
• Kontakt MitID support for at sikre, at dit NemID ikke er brugt til at oprette MitID

Kilde: Bank Norwigian

I den konkrete sag modtog kvinde ved 22-tiden et opkald fra en mand, der fortalte, at nogle personer havde forsøgt at trække penge fra hendes konto.

Manden fik derved kvinde til at overføre et større beløb til en såkaldt ”sikkerhedskonto” under dække af, at pengene ville være i sikkerhed der og bliver ført tilbage til kvinden senere.

Nordsjællands Politi oplyser til TV 2 Lorry, at kvinden mistede flere hundrede tusinde kroner.

“Der bliver hun undervejs bedt om at overføre penge til fem eller seks forskellige konti,” uddyber Svend Foldager til TV 2 Lorry.

Svindlere går efter ældre

Men eksemplet står altså langt fra alene. Siden 2018 har Nordsjællands Politikreds nemlig oplevet en seksdobling af anmeldelse af kontaktbedragerier.

Det er tilsyneladende kun ældre mennesker, som svindlerne har i kikkerten. Som det tidligere har været fremme, finder svindlerne tilsyneladende frem til deres ofre ved at se på navne og derigennem afdække sandsynligheden for, om der er tale om en ældre person.

Gode råd fra politiet

Derfor har Nordsjællands Politi udgivet en række gode råd til ældre, så de undgår at blive svindlet. Blandt andet rådes ældre til at få et hemmeligt nummer og til aldrig at udlevere betalingskort eller kode til personer, der måtte ringe og foregive at være fra en myndighed eller bank.

“Vi har også et håb om, at børn vil rådgive forældrene. At de tager kontakt til forældrene og siger ”hør nu her, hvis der her sker sådan noget her, så kontakt os og lad os tale om det, inden I overfører penge”.

Ofre er typisk kvinder

Det er ikke alene i Nordsjællands Politikreds, at man kæmper med svindlere, der snyder ældre borgere.

I Midt- og Vestsjællands Politikreds oplevede man i perioden mellem den 11. maj 2021 og 13. februar 2022, at 53, primært ældre kvinder, blevet franarret betydelige summer penge.

Det fik politikredsen til iværksætte en større undersøgelse af de kriminelles fremgangsmetoder, og i den forbindelse blev 25 af de ældre interviewet.

I begyndelsen af juni lå undersøgelsens konklusioner klar.

Den viste blandt andet, at ofrene typisk er mellem 74 og 94 år. Der er ofte tale om kvinder, og de bor helt overvejende alene.

Hvad er dit råd?

Hvad er dit råd til at komme det omfattende bedrageri mod ældre til livs? Dit råd kan hjælpe andre og er meget velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 14. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 13:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.