Svindlere ringer op og udgiver sig for at være fra for eksempel banken. I et tilfælde lykkedes det at få en ældre kvinde til at lægge sit kreditkort ved hovedøren.

Det kan koste dig dyrt: Så frække er telefon-svindlerne

Politiet advarer: Ældre er igen udsat for svindlere, der ringer og udgiver sig for at være fra banken, Nets eller en myndighed. Se her hvor frække svindlerne er.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Lige nu får politiet en del anmeldelser fra ældre, der har været udsat for svindel fra personer, der ringer op og fortæller at de er fra banken, Nets eller en offentlig myndighed.

Personen i telefonen siger typisk, at der er opstået et problem, som han tilbyder at hjælpe med at løse.

Det kan for eksempel være en pension, der ikke kan blive udbetalt eller en mystisk transaktion på den ældres  bankkonto, som han gerne vil hjælpe med at bremse.

Det eneste den ældre skal gøre er at oplyse sit cpr-nummer, NemID eller password.

Men lad være.

”Politiet får løbende en del anmeldelser fra borgere, der er blevet snydt af svindlere, der har haft held med at lokke personlige oplysninger ud af dem,” lyder advarslen.

Høflige mænd snyder ældre

Senest gik det udover en kvinde fra Falster. Hun blev kontaktet af en mand, der tilbød at stille hende om til en medarbejder i hendes bank, hvor den hjælpsomme mand “Peter” ville sørge for at bremse en række overførsler, der var i gang. Desværre endte det med, at “Peter” selv havde held med at fjerne et større kontantbeløb fra hendes konto.

Svindel på telefonen

Telefonnumrene bag fupopkald kan være svære at genkende som svindelnumre. De kan nemlig både være hemmelige numre, have dansk område-kode og ligne de numre, som danske virksomheder har.

Tager du telefonen, kan du spotte en svindler på:

  • Opkaldet handler om at få personlige oplysninger ud af dig
  • Personen påstår, at han vil hjælpe dig med din computer eller at du har problemer for eksempel med dit betalingskort.
  • Svindleren vil ofte forsøge at skræmme dig til at udlevere dine oplysninger.

Udlever ALDRIG personlige oplysninger til personer, du ikke kender eller har en aftale med.

I en anden sag ringede en høflig mand til en kvinde fra Vordingborg og udgav sig for at være fra Udbetaling Danmark.

Han fortalte, at der var et problem med at udbetale hendes pension, men tilbød at sørge for, at hendes bank ville ringe hende op, så der kunne komme styr på fejlen. Senere blev hun kontaktet af en mand, der påstod at være fra banken, men som kort efter havde held med at lave flere ulovlige overførsler.

Læg dit betalingskort ved hoveddøren

I Frederikssund blev 80-årig kvinde franarret sit betalingskort og pinkode, da hun blev kontaktet telefonisk af en mand, som udgav sig for at være bankrådgiver.

Han fortalte kvinden, at der skulle lægges en ny chip ind på hendes kort, så det bedre kunne spores, hvis det blev stjålet. Manden ville sende en kollega ud for at hente kvindens betalingskort, som hun bare skulle lægge ved sin hoveddør.

Manden fik desuden kvinden til at oplyse pinkoden til betalingskortet og fortalte hende desuden, at hun ikke måtte tale i telefon i nogle timer efter hans opkald. Kvinden gjorde, som hun havde fået besked på, og opdagede omkring samme aften, at der var hævet et større beløb fra hendes konto ligesom der også var gjort flere dyre indkøb via betalingskortet.

En 78-årig kvinde fra Aarhus blev narret til at give sit NemID og andre personlige oplysninger til en fremmed mand. Manden havde ringet til kvinden og udgivet sig for at være fra Arbejdernes Landsbank.

Han overbeviste kvinden om, at hun skulle give ham NemID-oplysningerne, så han kunne hjælpe hende.

Politiet: Udlever aldrig personlige oplysninger

Politiet advarer: Husk at alle personlige oplysninger om NemID, kodeord, kortnumre også videre er strengt personlige og ALDRIG må udleveres til nogen andre. Heller ikke til din bankrådgiver, sagsbehandler eller lignende.

Hvis du bliver kontaktet af en person, der påstår at ringe fra en myndighed eller virksomhed, er det en god ide at ringe tilbage til virksomhedens eller myndighedens hovednummer og tjekke at opkaldet faktisk kom fra dem, lyder det fra politiet.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad kan vi gøre for at stoppe telefonsvindel?

Hvad kan vi sammen gøre for at få sat en stopper for telefonsvindlerne? Kom med dit forslag og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

POLITIET ADVARER: NY BØLGE MED FRÆK TELEFONSVINDELLige nu får politiet en del anmeldelser fra ældre, der har været…

Slået op af Faglige SeniorerFredag den 4. september 2020

 

Først publiceret: fredag 4. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.