Pensionister med pensionsopsparingen i Industriens Pension behøver formentlig ikke at bekymre sig om faldende udbetalinger.

Sådan vil pensionsselskab undgå at finansuro rammer pensionister

Trods faldende finansmarkeder verden over, forventer Industriens Pension at kunne undgå at sænke udbetalingerne. Det skyldes en særlig mekanisme hos pensionsselskabet.

Senest opdateret: torsdag 28. juli 2022

Er du bekymret for, hvad de store dyk på de finansielle markeder i år kommer til at betyde for din opsparing og udbetalingerne af pensionen? Så er du næppe den eneste.

Både aktier og obligationer er faldet markant i år, og det har ramt alverdens investorer, herunder danske pensionsselskaber.

Derfor er det ikke overraskende, at aviserne er begyndt at skrive om, hvor meget pensionsselskabernes udbetalinger til pensionisterne bliver sænket næste år.

Mange medlemmer af Faglige Seniorer har pensionsopsparingen i Industriens Pension, og de behøver formentlig ikke at bekymre sig om faldende udbetalinger.

Særlig mekanisme sikrer afkast

Her betyder en særlig mekanisme i ordningen i følge adm. direktør Laila Mortensen, at man undgår at sænke udbetalingerne, selv om året skulle ende med et negativt afkast i omegnen af det, som vi ser nu.

Selv hvis afkastet skulle falde lidt yderligere, forventer selskabet ikke at sænke udbetalingerne, fortæller  Laila Mortensen til Faglige Seniores nyhedsbrev.

”Kort fortalt betyder mekanismen, at der er indlagt en årlig planlagt stigning i udbetalingerne ved, at man starter en smule lavere. Derudover sikrer den, at udbetalingerne udvikler sig mere stabilt de enkelte år. Vi har lavet det sådan for at sikre, at pensionisternes købekraft ikke bliver udhulet af inflation på den lange bane og for at skabe et mere robust system. Det tror jeg, at mange medlemmer værdsætter – især når der er uro på markederne,” siger Laila Mortensen.

Stigning i udbetalingerne trods finansuro

Den særlige mekanisme hos Industriens Pension betyder, at pensionisterne vil opleve en stigning i udbetalingerne på mindst 1 procent 1. januar 2023, hvis afkastet holder sig nogenlunde på det nuværende niveau resten af året. Stigningen kommer på trods af stormvejret på de finansielle markeder i år.

Mekanismen betyder, at eventuelle negative afkast et år dækkes reelt i første omgang af de indlagte fremtidige stigninger. Og i langt, langt de fleste år stiger udbetalingerne.

Det kan dog ikke garanteres, at udbetalingerne aldrig nedsættes et år, hvis finansmarkederne skulle dykke meget voldsomt. Men det er altså ikke aktuelt nu, og i forbindelse med COVID-19 i marts 2020, hvor finansmarkederne var faldet betydeligt mere end nu, undersøgte selskabet, om mekanismen kunne klare de store kursfald i pandemiens begyndelse.

“Det kunne den godt, så heller ikke i denne ekstraordinære situation var det nødvendigt med faldende udbetalinger,” fortæller Laila Mortensen.

Opreguleret med 23 procent på tre år

Meldingen om udbetalingerne kommer efter en årrække, hvor Industriens Pensions udbetalinger til pensionisterne er blevet betydeligt opreguleret år efter år

Over de seneste tre år er udbetalingerne til pensionisterne således i gennemsnit opreguleret med i alt 23 procent.

Den årlige regulering af udbetalingerne afhænger blandt andet af afkastet, ændringen i gennemsnitlig levetid og eventuelle andre ændringer af medlemmernes opsparing.

Det mindste tab på tværs af branchen

Samtidig hører det med, at Industriens Pension er det selskab med det mindste tab i branchen i år ifølge uafhængige opgørelser fra blandt andet analysehuset Morningstar.

Samme opgørelser viser, at pensionsselskabet har leveret branchens højeste positive afkast for næsten alle aldersgrupper set over både tre, fem og ti år.

Med over 400.000 medlemmer og cirka 8.000 virksomheder, der indbetaler til pensionsordningen, er Industriens Pension et af Danmarks største pensionsselskaber.

Medlemmerne kommer blandt andet fra fagforbund som 3F, Metal og Fødevareforbundet NNF.

Først publiceret: torsdag 28. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 28. juli 2022 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.