De stigende priser får en central rolle i regeringens udspil til finanslov.

Regeringen klar med forslag til Finanslov

Onsdag klokken 13 præsenterer regeringen sit forslag til finanslov for 2023. Støttepartier vil have hjælp til de danskere, der er hårdest ramt af inflation og stigende energi-priser.

Senest opdateret: onsdag 31. august 2022

Regeringen fremlægger onsdag sit forslag til finanslov for 2023.

Det sker klokken 13. Finansminiser Nicolai Wammen står for fremlæggelsen.

Finanslovsforslaget præsenteres, mens danskerne vånder sig under stigende energipriser og en galoperende inflation.

Støttepartierne SF og Enhedslisten har derfor allerede inden finansloven bliver offentliggjort fremlagt ønsker om, at der afsættes penge til ny inflationshjælp til de danskere, som er hårdest ramt af de stigende priser.

Finansminister Nicolai Wammen siger til Børsen tirsdag, at der i regeringens finanslovsforslag vil være en pulje til inflationshjælp.

Han siger ikke, hvor stor puljen er, eller hvem regeringen gerne vil hjælpe.

Fordeles efter kendt metode

SF og Enhedslisten er enige om, at hjælpen skal gå til dem med de laveste indkomster.

Og så skal pengene uddeles efter en allerede kendt og afprøvet model, så det ikke ender med, at de lander hos folk, som egentligt ikke har brug for hjælpen, som det i nogle tilfælde er sket med varmechecken.

“Vi foreslår, at vi bruger en metode, vi kender i forvejen, som er den grønne check. Så ved vi også, at pengene kommer hurtigt ud, og vi undgår at stå med nogle af de problemer, vi har set med varmechecken, siger Enhedslistens finansordfører,” Victoria Velasquez.

“Den er til lav- og mellemindkomstgrupper, men den løfter proportionelt mest i bunden hos dem, der bliver allermest ramt lige nu.”

Den grønne check blev indført i 2010 som et skattefradrag til personer med lave indkomster. Den grønne check er løbende blevet sat ned og skal efter planen helt afskaffes for personer, der ikke er pensionister, næste år.

Der skal ikke skeles til alder

SF’s finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, siger, at inflationshjælpen skal gå til dem, der har mindst, og at der ikke skal skeles til alder.

“Det er jo folk på overførselsindkomster og måske også folk med meget lave indkomster,” siger hun.

For SF er det samtidig vigtigt, at der med den kommende finanslov også bliver sørget for at tage noget af luften ud af økonomien.

“Og det mener vi, at vi skal gøre på en social rimelig måde og blandt andet indføre en formueskat. Vi kan ikke give inflationshjælp, samtidig med at inflationen stiger,” siger hun.

Lisbeth Bech-Nielsen siger derudover, at SF vil have penge på bordet til velfærd.

Radikale afventer

De Radikale venter med at forholde sig til regeringens ønske om at give inflationshjælp.

“Nu skal det blive konkret, og det samme skal den inflationshjælp, som vi ikke kan tage stilling til, når vi hverken kender finansieringen, tiltag eller økonomien i det, siger partiets finansordfører,” Andreas Steenberg.

Hvad forventer du?

Hvad er dine forventninger til regeringens finanslovsforslag? Hvad synes du, er vigtigst?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 30. august 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 31. august 2022 kl. 13:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og