10 gode råd om efterisolering

Få styr på varmeregningen, spar på energien og få en bedre komfort ved at efterisolere. Her er 10 gode råd, når du skal i gang med efterisolering af huset.

Senest opdateret: mandag 5. september 2022

De fleste huse, der er 20-30 år gamle eller ældre og ikke har fået udført større efterisolering, vil have godt af efterisolering.

Der er flere parametre at kigge på, når vi taler efterisolering. De to mest åbenlyse er energiforbrug og komforten i din bolig. Men foruden hensynet til økonomi og klima, kan du også vælge at isolere for at forbedre komfort og indeklima.

Typiske steder, hvor du kan efterisolere:

  • Lofter
  • Skråvægge
  • Skunkrum (herunder gulv)
  • Ydervægge, døre og vinduer
  • Gulve
  • Kælderydervægge (udvendig isolering)
  • Tekniske installationer (fx kedlen på dit fyr og varmerør, der går gennem uopvarmede rum).

Har du mindre end 175 mm isolering på loftet, døjer med træk fra vinduer, iskolde vægge pga. manglende hulmursisolering eller andre gener, kan det give god mening at efterisolere.

Uanset hvad bør du gå systematisk til værks, før du indkøber pallevis af isoleringsmateriale. Her får du 10 gode råd om, hvordan du sikrer, at din efterisolering ender med det ønskede resultat.

1. Tjek din adfærd. Har du overhovedet brug for at efterisolere, eller skal du ændre din adfærd? Har du mere end 20-21 grader i huset, bør du starte med at sænke temperaturen, før du går i gang med større efterisoleringsopgaver. Medfører det, at du fryser, kan en trøje og sutsko afhjælpe mange kuldegener.

2. Tjek, hvordan din bolig er isoleret netop nu. Har du for nylig fået lavet et energimærke, vil det være et godt sted at starte, da der her også er gode råd om isoleringstiltag, der kan betale sig på netop dit hus.

3. Undersøg din boligs utætheder. Det mest effektive er at isolere der, hvor dit hus er utæt og dårligt isoleret. Her kan fx et termografikamera vise dig, hvor varmen fiser ud.

4. Tag fat i isolerede områder. Når du har styr på dit nuværende isoleringsniveau, bør du gribe fat i de områder, der ikke er isolerede, eller hvor niveauet er for lavt. Det nemmeste og billigste sted at starte vil altid være lettilgængelige steder som fx dit loft. Læg 200 mm ekstra isolering på loftet, hvis der kun er 100-150 mm i forvejen. Hvis du isolerer med mineraluld, bør der være en tæt dampspærre.

5. Har du hulmur? Er dit hus ikke hulmursisoleret, så få det gjort. Det tjener sig selv hjem på lidt over to år, hvis huset i øvrigt ikke har efterisolering af betydning.

6. Har du gamle vinduer? Dine vinduer har en vigtig betydning for din boligs isoleringsevne, og en udskiftning til lavenergiruder kan øge komforten betydeligt. Er dine ruder 20 år eller yngre, kan det sjældent svare sig i forhold til, hvor meget du sparer på varmeudgiften. Er ruderne ældre, kan det ofte betale sig.

7. Få rådgivning til større projekter. En uafhængig energirådgiver kan hjælpe med at finde ud af, hvad du bør starte med, og beregne, hvilke energimæssige tiltag der bedst kan svare sig at gennemføre først. Det sikrer den bedste forrentning af de penge, du vælger at bruge på projekterne.

8. Udfør isoleringsarbejdet ordentligt. Uanset hvad du vælger, skal du sikre dig, at det udføres korrekt. Udføres efterisoleringen ikke efter forskrifterne, kan der opstå problemer med fugt og kuldebroer. Fugt kan både på kort og lang sigt gøre stor skade på dit hus og yderligere forværre dit indeklima i form af skimmelsvamp, hvis det ikke er udført korrekt.

9. Overvej ekstra udluftning. Bed en rådgiver vurdere, om det er nødvendigt at etablere ekstra ventilation i forbindelse med efterisolering for at undgå skimmel og fugt.

10. Hold vandet varmt i rørene. Isolér tilgængelige varmerør, medmindre de varmer din kælder eller andre rum, der alligevel skal varmes, op. Det vil tjene sig selv hjem på et år, selv hvis du får professionel hjælp til opgaven.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: mandag 5. september 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 5. september 2022 kl. 15:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.