De voldsomme stigninger på prisen for el får mange til at kigge nervøst på elregningen. Men ikke alle ved, hvilken aftale de har med deres elsselskab.

Fastpris eller variabel: Har du tjekket din el-aftale?

57 procent har elforbrúgerne har en fastprisaftale, mens 43 procent har en variabel pris. Men ikke alle ved det. El-aftaler skal være nemmere at gennemskue, mener Forbrugerrådet Tænk.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Elprisernes himmelflugt har gjort det til ny nationalsport at holde øje med, hvornår strømmen i stikkontakten er billigst.

Men for cirka halvdelen af os forbrugere er der faktisk slet ikke noget at spare ved at sætte opvaskemaskinen til om natten eller undgå at lade elbilen, når prisen på en kilowatt-time er højest i de tidlige aftentimer.

For har man en fastprisaftale med sit elselskab, så betaler man den samme pris for at bruge strøm uanset hvornår på døgnet, man tænder stikkontakten.

Prisen er typisk låst for et kvartal ad gangen – eller endda for flere år ad gangen.

El-aftaler svære at gennemskue

Har man derimod en variabel aftale med sit elselskab, betyder det meget for elregningen, hvornår man tanker elbilen. Og det er langt fra alle elkunder, der har styr på, hvilken aftale vi har.

Det kan hænge sammen med, at elaftaler og -regninger er alt for svære at gennemskue. Derfor burde elselskaberne være bedre til tydeligt at vise kunderne, hvilken form for aftale de har, og hvad de kan vælge imellem.

Det mener Vagn Jelsøe, chefkonsulent i bæredygtigt forbrug ved Forbrugerrådet Tænk.

“Vi vil opfordre elselskaberne til at blive tydeligere omkring det her og håbe, de også selv kan se, at det holder ikke, med den store interesse der er i øjeblikket, at de ikke har en fælles terminologi omkring det. Det er klart, hvis de ikke kan finde ud af det, og situationen fortsætter, så må vi rejse det politisk,” siger Vagn Jelsøe til Radio4.

Fastpris og variable priser

Der er grundlæggende to forskellige former for elaftaler: Fastpris, hvor man betaler en fast pris pr. kilowatttime og variabel pris, hvor prisen svinger fra time til time. Derfor betyder aftalen med elselskabet også en del for, hvor meget man kan spare ved at sætte eksempelvis vaskemaskinen i gang.

“Der er eksempler med at nogen elselskaber sælger variable aftaler, som i virkeligheden er låst for et kvartal af gangen, så der er brug for at elselskaberne gør det mere overskueligt for forbrugerne og bruger de samme ord,” siger Vagn Jelsøe til Radio4.

Nærlæs din el-aftale

De seneste tal fra Forsyningstilsynet viser, at lige over halvdelen af os – 57 procent – har en fastprisaftale, mens 43 procent har en variabel pris. Energiselskabet Norlys oplyser, at der for tiden er stor interesse fra kunder, der gerne vil vide, hvilken elaftale, de har.

Som reglerne er nu er man som bruger nødt til at nærlæse sin aftale for at finde ud af om man har variabel pris eller en fast pris.

Vagn Jelsøes gode råd er, man tjekker sin bolig på elpris.dk, for at se hvilke aftaler man kan få.

Hvilken aftale har du valgt?

Hvilken aftale har du med dit el-selskab? Fast pris eller variabel pris – eller ved du det ikke?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 16. september 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.