Håndsrækning til danskerne: Sådan ser energi-hjælpen ud
Elafgiften sænkes til EU's minimumssats, mens husholdninger og virksomheder kan udskyde dele af energiregning. Faglige Seniorer er tilfreds med aftalen: Det letter presset på energiregningen for pensionisterne.
Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022
Danskernes elafgift bliver banket i bund, det skal være muligt at indefryse dele af energiregningen, og så skal der være en økonomisk håndsrækning til børnefamilier.
Alt sammen på grund af den galopperende inflation.
Det er resultatet af en politisk aftale om såkaldt vinterhjælp, som et bredt flertal i Folketinget fredag præsenterede i Finansministeriet.
“Mange danskere er lige nu hårdt presset af de stigende priser. Særligt er mange urolige over størrelsen på energiregningen. For at give de danske husstande mere tryghed, har regeringen indgået en bred aftale om en indefrysningsordning, lavere elafgift og en øget børnecheck,” lyder det fra finansminister Nicolai Wammen.
Kan komme flere tiltag
“Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed henover vinteren. Jeg er glad for, at en lang række af Folketingets partier har taget ansvar i usikre tider,” siger Nicolai Wammen.
Han tilføjer, at der kan blive tale om flere tiltag for i forbindelse med inflationen.
“Vi må løbende vurdere danskerne i den situation, som de står i. Som sagt forventer jeg ikke, at det her bliver det sidste tiltag, der kommer,” siger ministeren.
Også håndsrækning der hjælper seniorer
Hos Danmarks næststørste ældreorgansiation Faglige Seniorer er man tilfreds med aftalen.
Få mail med nyheder om seniorpolitik
Du skal ikke vente!
Få nyheden i din mailboks med det samme, når der er breaking om senior- og ældrepolitik.
Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.
Så er du altid opdateret.
“Seniorerne er blandt dem, der har den strammeste økonomi og mange er hårdt ramt af de stigende energipriser og galoperende inflation. De frygter for den kommende vinter, hvor pengene får svært ved at række til de stigende udgifter, når man er på folkepension. Derfor er vi rigtig godt tilfredse med de tiltag, der letter presset på energiregningen,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.
“Sammen med den ekstra skattefri ældrecheck på 5.000 kroner, varmechecken på 6.000 kroner og muligheden for at udskyde en del af sin varmeregning, så synes jeg faktisk, at politikerne fortjener ros. Det viser jo, at de godt kan finde hinanden i brede flertal på Christiansborg, og det er lige præcis det, vi har brug for i den nuværende krise,” siger Palle Smed.
Med aftalen er regeringen og partierne bag enige om en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for el og gas for den del af energiregningerne, der overstiger priserne pr. 4. kvartal 2021.
For fjernvarme gælder det tilsvarende, at den del, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses, så kunderne skærmes mod endnu højere priser.
3 tiltag
Der er tre store tiltag i aftalen.
El-afgift sænkes
Konkret falder el-afgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time. Det svarer til EU’s minimumssats. Nedsættelsen er imidlertidig og træder i kraft 1. januar 2023.
Energi-regning indefryses
Der indføres en såkaldt indefrysningsordning for husholdninger og virksomheder. De får mulighed for at indefryse en del af deres energiregning og betale den tilbage på et senere tidspunkt
Ordningen gælder i 12 måneder. Det indefrosne beløb afdrages til energiselskaberne i en periode på 4 år, når de 12 måneder er udløbet og kunden har haft en afdragspause på 1 år. Det forventes at gælde for regninger fra 1. november 2022 for el og gas samt 1. januar 2023 for fjernvarme.
Børnecheck forhøjes
Der bliver givet en engangsforhøjelse af børne- og ungeydelsen på 660 kroner pr barn i 2023.
Opfordring til at sænke tariffer
Regeringen vil endvidere anmode Energinet om at ekstraordinært at sænke tarifferne i 2023. Det vil tilbageføre nogle af de ekstraordinære indtægter som følge af de høje elpriser.
Samtidig bliver puljen, der skal hjælpe med at få fjernvarme udrullet til flere husstande, forøget med 150 millioner kroner i år og 100 millioner kroner næste år.
Der bliver også iværksat tiltag, der skal understøtte, at husstande med træpillefyr kan få træforsyninger.
Aftalen er indgået mellem regeringen , Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.
Der er i alt initiativer for omkring fem milliarder kroner i aftalen om vinterhjælp i år og næste år.
Hvor tilfreds er du med energi-hjælpen?
Hvad mener du?
Er aftalen om hjælp til energi-priserne og dine udgifter som følge af den stigende inflation god nok?
Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: fredag 23. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:55