-Der er brug for en stærk fagbevægelse, og det kræver også en indsats af jer her til kongressen. Vi skal alle tage en snak med vores børn. Vores børnebørn. Kolleger og naboer. En snak om, hvor vigtigt det er at være med i en rigtig fagforening. Foto: Søren Zeuth.

Lizette: Vi skal være lige, rige og trygge i vores samfund

"Tillykke til os med indførelsen af Tidlig Pension," sagde Lizette Riisgaard i sin tale til Faglige Seniorers kongres. Men endnu mangler et bedre senior-arbejdsmiljø og en bedre organisering i fagbevægelsen, påpegede hun.

Senest opdateret: mandag 24. oktober 2022

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Riisgaard, havde fokus på retten til Tidlig Pension og et fleksibelt seniorarbejdsmarked i sin tale ved Faglige Seniorers kongres 2022.

Men hun havde også en stor opfordring til alle kongresdeltagere om at give en hånd i arbejdet med at få flere til at organisere sig – simpelthen ved at sprede ordet til familie, venner og naboer om hvor vigtigt det er med en stærk fagbevægelse.

Tillykke med Tidlig Pension

“Pape, Ellemann og alle de andre blå politikere havde travlt med at kalde retten til tidlig pension for et af Danmarkshistoriens største politiske bluff-numre. Men ved I hvad? De tog fejl. Retten til tidlig pension blev indført. Det er virkelighed. Virkelighed for tusindvis af danske lønmodtagere. Og de fortjener det!”, sagde Lizette.

“Men Ellemann har jo aldrig lagt skjul på, at han ikke er fan af ordningen, og Pape vil hellere give skattelettelser til de rigeste – og køre en grønthøster hen over den offentlige sektor og forringe vores fælles velfærd.”

“Det synes jeg er respektløst. Retfærdighed og solidaritet, det er fandeme det, der skal kendetegne det her samfund. Vi skal styrke vores velfærdssamfund. Vi skal sgu ik’ forringe det! I det her samfund skal vi være rige, lige og trygge! Og så kender Pape og hans venner åbenbart ik’ nogen, som har arbejdet i hverken 42, 43 eller 44 år, for så ville de ik’ håne de mennesker ved at ville fjerne retten til tidlig pension!”

Sundt senior-arbejdsmiljø

Seniorernes arbejdsmiljø var et andet emne, der fyldte i Lizette Riisgaards tale til Faglige Seniors kongres 2022.

“Vi skal investere i et sikkert og sundt arbejdsmiljø – også for seniorerne på arbejdsmarked. Årsagen til, at en høj andel af jer seniorer ønsker at forlade arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt, skyldes arbejdsforholdene og arbejdsmiljøet – og ikke selve arbejdets karakter. Et ringe arbejdsmiljø fører til øget sygefravær, ufrivillig tilbagetrækning og tabt arbejdskraft”, understregede Lizette.

“Derfor er fleksible ordninger for seniorer helt afgørende. Vi ved, at de fleste af jer, som stadig er tilgængelige for arbejdsmarkedet, har et ønske om nedsat tid eller flextid – hvis I skal overveje at blive længere på arbejdsmarkedet. Desværre er der ikke særligt mange af jer, der rent faktisk får det tilbudt.”

Derfor havde Lizette også ros til politikerne på Christiansborg for at lempe reglerne om modregning af en partners arbejdsindkomst i pensionerne.

“Det betyder, at personer, der er samlevende med en pensionist, kan arbejde uden at skulle bekymre sig over, om indtægten medfører en reduktion i partnerens pension, og at vi belønner dem, der tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet – det er sund fornuft!”

Spred budskabet

I dag er mere end 80% af danskerne på arbejdsmarked dækket af en overenskomst, men kun 52% er medlem af en overenskomstbærende fagforening. Det vil sige, at 1,1 million danskere har et overenskomstdækket arbejde uden at være organiseret i en fagforening.

“De enkelte fagforbund gør rigtig meget allerede, men vi skal i langt højere grad være bedre til at fortælle, hvorfor man som lønmodtager skal være organiseret”, sagde Lizette til slut i sin tale.

“Vi skal være bedre til at forklare, hvorfor man skal betale et relativt højt beløb hver måned, og hvorfor det er så vigtigt, at man er med i et fagligt fællesskab. Det har vi ikke været gode nok til, det må vi bare erkende”, indrømmede Lizette Riisgaard.

“Det siger sig selv, at det ikke hænger sammen, når 1,1 mio. danske lønmodtagere i dag nyder godt af ferie, pension, overarbejdstidsbetaling og en lang række andre goder i overenskomsterne uden selv at betale til en fagforening. Det er ganske enkelt ikke i orden.”

Og derfor kom Lizette til slut med en kraftig opfordring til de mange kongresdeltagere i salen:

“Så kære venner, der er brug for en stærk fagbevægelse, og det kræver også en indsats af jer. Vi skal tage en snak med vores børn. Vores børnebørn. Kolleger og naboer. En snak om, hvor vigtigt det er at være med i en rigtig fagforening”.

Læs nyheder fra kongressen

Faglige Seniorer holdt kongres mandag 24. og tirsdag 25. oktober i Nyborg.

Journalisterne og fotografen fra Faglige Seniorers nyhedsbrev dækkede stort og småt fra kongressen.

Du kan læse flere historier og se billeder HER

Først publiceret: mandag 24. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 24. oktober 2022 kl. 14:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.