Udfordringer i ældreplejen: Der skal tages fat nu
Om bare otte år er der 160.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Det er en enorm udfordring for ældreplejen, der skal tages fat på nu, slog landsformand Ole Ibsen fast på Faglige Seniorers kongres.
Senest opdateret: mandag 24. oktober 2022
I 2030 er der 160.000 flere ældre over 80 år i Danmark.
Det er en kæmpe udfordring og Kommunernes Landsforening forventer, at der bliver brug for mindst 40.000 medarbejdere, hvis der skal være samme antal hænder for hver ældre som i dag.
“I en tid hvor der overalt råbes på arbejdskraft, siger det sig selv, om den opgave ikke blot er vanskelig at løse, men nærmest umulig,” lød det fra landsformand Ole Ibsen på Faglige Seniorers kongres i Nyborg.
Pengene skal følge med
I flere kommuner er krisen allerede indtruffet, noterede Ole Ibsen.
Læs nyheder fra kongressen
Faglige Seniorer holdt kongres mandag 24. og tirsdag 25. oktober i Nyborg.
Journalisterne og fotografen fra Faglige Seniorers nyhedsbrev dækkede stort og småt fra kongressen.
“Antallet af ubesatte stillinger er nu så stort, at servicen til de ældre halter. Situationen forværres dagligt, fordi de tilbageværende medarbejdere skal løbe hurtigere og hurtigere for at nå det hele. Oveni er sygefraværet mange steder tårnhøjt.”
“Derfor kræver Faglige Senioreraf politikerne, at pengene følger med, når vi bliver flere ældre,” sagde Ole Ibsen.
Han beklagede, at der ikke er flertal for regeringens forslag om en vefærdslov, der skal sikre, at finansieringen i kommunerne, når antallet af ældre stiger.
Nytænkning af ældreplejen
Faglige Seniorers landsformand roste statsminister Mette Frederiksen for i sin seneste nytårstale at love, at bureakratiet i ældreplejen skulle fjernes og at regeringen ville komme med en ny ældrelov.
“Desværre kom Folketingsvalget i vejen, så vi har fortsat en ny ældrelov til gode,” lød det.
Faglige Seniorer har siddet med i det rådgivende panel, der skulle forberede loven.
Der er bred enighed om at nytænke rammerne for udførelsen af ældrepleje i Danmark. Minuttyranni, kontrol, dokumentation og bureaukrati skaber hverken arbejdsglæde blandt medarbejderne eller tilfredshed blandt de ældre.
“Derfor har det altoverskyggende tema været en ny organisering af arbejdet. Organisering i mindre selvstyrende teams efter hollandsk model, hvor personalegrupper, som i dag er i front i ældreplejen, får ansvar for alle opgaver. Ansvaret gælder også visitation af hjælpen til de ældre, som derved kommer helt tæt på den enkelte. De selvstyrende teams vil sikre at alle får udnyttet deres faglighed,” lød det fra Ole Ibsen.
Ufaglærte skal uddannes
Han slog fast, at det også er vigtig at uddanne de næsten 20.000 ufaglærte, der i dag arbejder i ældreplejen.
“De kan ikke indværes. Vi skal skabe em positiv stemning omkring ælreplejen, og de personalegrupper, der arbejder der,” sagde Ole Ibsen.
Først publiceret: mandag 24. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 24. oktober 2022 kl. 14:07