Kommuner får opfordring: Valget er også for demenssramte vælgere
Alle landets kommuner får inden valgdagen 1. november materiale om demens og det nationale demenssymbol, Håndsrækningen. Håbet er at valgstederne bliver klædt på til at hjælpe mennesker med demens. Se her hvordan du selv kan hjælpe.
Senest opdateret: mandag 23. januar 2023
Alle landets kommuner vil modtage materiale om demens og det nationale demenssymbol, Håndsrækningen.
Ønsket er, at dem, der står for afviklingen på valgstederne, modtager materialet og hermed bliver klædt på til at hjælpe mennesker med demens, når vi alle skal sætte kryds til Folketingsvalget 1. november.
Sådan lyder det fra Folkebevægelsens for et Demensvenligt Danmark.
4 om demens-symbol
Demenssymbolet "Håndsrækningen"
- Symbolet blev lanceret i 2021
- Symbolet er målrettet yngre med demens og mennesker med demens, der uanset alder fortsat færdes offentligt
- Symbolet distribueres i 97 kommuner
- Hver fjerde dansker kender symbolet
“For de fleste af os er udfordringen at vælge, hvem vi skal stemme på. For andre kan selve handlingen med at få stemt være stressende og meget uoverskuelig. For mennesker med demens er turen til valgstedet og ind i stemmeboksen ikke nødvendigvis ligetil,” siger sekretariatsleder Lone Harlev.
Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer er blandt de organisationer, der er med i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Demensvenlige valgsteder
Initiativet for mere demensvenlige valgsteder er født i et samspil mellem Kerteminde Kommune og Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
I Kerteminde Kommune kommer alle valgstederne til at være demensvenlige, og det er Borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) stolt over.
”En valgdag er demokratiets festdag, og det skal ingen udelukkes fra. Derfor har vi i Kerteminde fokus på en gruppe af borgere, som kan have det svært sådan en dag, og måske holder sig hjemme, nemlig personer med demens.” fortæller Kasper Ejsing Olesen.
Som borger kan man også hjælpe et menneske med demens på valgdagen og alle andre dage ved at følge de tre handleråd: Tag kontakt, Tal tydeligt, Vær tålmodig.
Ret til hjælp på valgdagen
Det er ikke alle, der ved det, men man har faktisk ret til hjælp, når man kommer til sit valgsted. Du skal blot henvende dig til en valgstyrer eller en valgtilforordnet.
Hvis man har et fysisk eller psykisk handicap, kan man få hjælp helt ind i stemmeboksen af to valgtilforordnede eller en person, man selv har valgt. Det kan for eksempel være en pårørende.
Du skal blot tydeligt kunne fortælle, at du har behov, samt hvem der skal hjælpe dig.
Hvis dit handicap ikke er synligt, kan du blive bedt om at vise dokumentation for dit handicap.
Millioner i berøring med demens
Over 90.000 danskere lever med demens. To millioner 2.000.000 millioner danskere mellem 18-90 år er i berøring med demens, enten som pårørende, bekendt, via deres arbejde, uddannelse eller som frivillige, oplyser Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Del info med andre
Hjælp med at gøre opmærksom på, at mennesker med demens kan have brug for hjælp til at stemme på valgdagen 1. november. Del gerne artiklen og giv et like på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: onsdag 26. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:29