Faglige Seniorer har formuleret 4 hovedtemaer for valgkampen, som alle tager udgangspunkt i Ole Ibsens indledende analyse af udfordringerne for de ældre.

Utryghed er valgets hovedtema

Faglige Seniorer peger på fire hovedtemaer ved folketingsvalget. Utryghed er nøgleordet, der binder det hele sammen.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

“For Faglige Seniorer handler folketingsvalget først og fremmest om tryghed. Den voldsomme inflation skaber utryghed om økonomien, ikke mindst hjemme i husholdningerne. Alt for mange venter i for lang tid på behandling på et sygehus. Det skaber også utryghed. Og ældreplejen har mange steder svært ved at få tingene til at hænge sammen, fordi der mangler personale. Og så må vi ikke glemme krigen i Ukraine, som overalt skaber stor usikkerhed. Derfor handler folketingsvalget om, hvem vi tror, der bedst kan føre os igennem krisen.”

Formanden for Faglige Seniorer, der er Danmarks næststørste ældreorganisation, Ole Ibsen, trækker linjerne op, nu hvor statsminister Mette Frederiksen har trykket på valgknappen.

4 hovedtemaer

Faglige Seniorer har formuleret 4 hovedtemaer for valgkampen, som alle tager udgangspunkt i Ole Ibsens indledende analyse af udfordringerne for de ældre.

1.       Økonomisk tryghed til de mest udsatte ældre

2.      Et sundhedsvæsen med garanti for hurtig behandling

3.      En ældrepleje vi trygt kan se frem til

4.      Et seniorarbejdsmarked, hvor vi møder de erfarne med respekt

Økonomi handler naturligvis om pensionisternes privatøkonomi. Men det handler i lige så høj grad om, at pengene følger med fra staten, når der år efter år bliver mange flere ældre ude i kommunerne.

”Efter mange magre år har Mette Frederiksens regering lagt stilen om og sikret, at pengene ud i kommunerne følger med, når vi bliver flere ældre. Desværre var der ikke flertal for regeringens forslag til en velfærdslov, som skulle sikre os imod de besparelser på ældreplejen, som var tilfældet tidligere. Derfor frygter vi bestemt, hvad valget ender med,” siger Ole Ibsen.

Mangler i sundhedsvæsenet

Manglen på sygeplejersker rammer ikke mindst ventelisterne på både små og store operationer. Også her mener Faglige Seniorer, at der må sættes ind.

“Vi har brug for en analyse af, hvorfor så mange sygeplejersker forlader hospitalerne. Det handler naturligvis om løn, men der er mange andre forhold i det regnestykke, som vi har brug for at få belyst hurtigst muligt,” siger Ole Ibsen.

“Den samme situation med mangel på arbejdskraft ser vi i ældreplejen. Jeg er glad for, at mange kommuner er begyndt at tage situationen alvorligt. Hvis vi skruer tiden ti år frem, kommer vi til at mange titusindvis af medarbejdere i ældreplejen. Det er en bombe, og lunten er allerede antændt.”

Bedre forhold for seniorer i arbejde

Faglige Seniorers sidste ønske til valgkampen handler om at skabe bedre forhold for seniorerne på arbejdsmarkedet.

Ifølge Ole Ibsen har det i alt for mange år handlet om at jage de ældre ud af arbejdspladsen.

“Vi skal have ændret kursen og kulturen ude på mange arbejdspladser, sådan at de ældre medarbejdere bliver mødt med den respekt, de fortjener. Der er en række myter om seniorer, blandt andet at de ikke er så produktive. Vi skal have slået myterne ned og sikre bedre vilkår til seniorerne, for så ved vi, at mange flere får lyst til at blive lidt længere. Og det har samfundet brug for i fremtiden,” siger Ole Ibsen.

Først publiceret: torsdag 6. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.