Corona har haft mindst indflydelse på danskernes forventede levealder
Pandemien har de seneste to år medført en nedgang i den forventede levealder i Europa og globalt, men ikke i Danmark og hos vores nordiske naboer.
Senest opdateret: mandag 23. januar 2023
Der hersker ingen tvivl om, at covid-19 har kostet mange menneskeliv i de seneste to år, men det gælder ikke herhjemme.
Faktisk er Danmark et af de få lande, hvor dødelighedsniveauet er blevet meget lidt påvirket, og hvor den forventede levealder ikke har ændret sig radikalt til det bedre eller værre.
Virussen har ramt forskellige lande vidt forskelligt. En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at de fleste europæiske lande samt USA og Chile i 2020 registrerede et fald i forventet levealder i et omfang, der har ødelagt mange års fremskridt.
Det gjorde forskellen
Samlet set afspejler dødstallet, hvor godt landene har håndteret pandemien i de to år, den har varet.
Det har især haft betydning, hvor effektivt og omhyggeligt de håndterede nedlukninger og vaccinationer. Og også tidspunktet for og håndhævelsen af nedlukningerne har haft stor betydning.
I pandemiens første år, 2020, havde de lande, der havde målrettede, rettidige og velgennemførte nedlukninger, den laveste overdødelighed.
I 2021 blev vaccinen tilgængelig, og de lande, der anvendte den hurtigt og bredt, oplevede færre tab.
På trods af store forskelle oplevede alle lande i undersøgelsen et fald i forventet levealder.
Selv de mindst berørte lande, såsom Danmark, Finland og Norge, oplevede stilstand eller en langsommere forbedring af den forventede levealder.
Kilde: sdu.dk
Først publiceret: torsdag 27. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:28