Dit dårlige syn har måske reddet dig fra Covid-19.

Beskytter briller mod corona? Ja, muligvis

Nyt studie viser, at folk uden briller havde fire gange højere risiko for at blive smittet.

Senest opdateret: fredag 4. november 2022

Briller sørger åbenbart ikke kun for bedre syn, men har også en beskyttende effekt mod corona, skriver videnskab.dk.

Danske forskere har nemlig undersøgt Falck-ansatte i Danmark og Sverige fra sommeren 2020, og resultatet er overraskende; de svenske kontormedarbejdere uden briller havde fire gange højere risiko for at blive smittet end deres kollegaer, der bærer briller eller kontaktlinser.

Vender man blikket mod Danmark, hvor vi herhjemme ikke var så hårdt ramt af smitte som vores naboland, var der ikke nogen væsentlig forskel.

“Særligt interessant er det, fordi kontorpersonalet, ulig for eksempel ambulanceførerne, ikke er kontakt med syge eller andre borgere, og derfor rimeligvis kan tænkes at repræsentere den generelle befolkning. Derfor konkluderer vi i studiet, at briller formentlig har en beskyttende faktor – i hvert fald i områder med høj smitte, og når der ikke bæres andre former for værnemidler,” siger ph.d.-studerende Rasmus Gregersen.

Sådan hænger det sammen

Han forklarer, at folk med briller ikke kan gnide sig i øjnene eller ansigtet, og det mindsker selvfølgelig risikoen for smittespredning fra hænderne.

Derudover kan briller være et værn mod inficerende vira fra luften.

Selvom briller ser ud til at have en beskyttende effekt, er professor Allan Randrup alligevel forsigtig med at anbefale dem vidt og bredt.

Det skyldes, at studiet arbejder med en lille prøvegruppe, forklarer han, derfor vil han hellere lade det være op til folk selv at vurdere, om de vil gå med briller for at beskytte sig selv.

Kilde: videnskab.dk

Først publiceret: fredag 4. november 2022
Artiklen er sidst opdateret fredag 4. november 2022 kl. 14:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.