Hvis du eller en du kender har våd AMD er det vigtigt at du kommer jævnligt til sygehuset og får behandling.

Har du – eller en du kender – øjensygdommen våd AMD? Få 3 gode råd

AMD er en af de hyppigste øjensygdomme for seniorer. Faktisk rammes hver fjerde dansker over 70 år af AMD.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

De fleste får den tørre version af AMD, som ikke kræver behandling. Den udvikler sig gradvist, og mange patienter med tør AMD lever uden større synsmæssige gener i hverdagen. Tør AMD kan dog udvikle sig til en våd form, som kræver behandling.

Læs mere om de to former for AMD på synstab.dk

Våd AMD skal behandles på hospitalet

Våd AMD er en sygdom, som man bliver næsten blind af, uden den rette behandling. Desværre må øjenafdelinger konstatere, at nogle seniorer af forskellige årsager holder op med at få den vigtige og jævnlige behandling. For at hindre blindhed behøver patienten med våd AMD en injektion med medicin i øjet hver eller hver anden måned.

PÅ Odense Universitetshospitals øjenafdeling er et stort arbejde i gang. Her vil forskere forsøge at få fat i de seniorer, der fravælger at komme til de anbefalede indsprøjtninger.

”Vi vil rigtig gerne i kontakt med patienter med våd AMD, som af den ene eller anden årsag udebliver eller er stoppet helt i behandling på eget initiativ. På den måde kan vigtige erfaringer og uvurderlig viden forhåbentligvis komme fremtidige patienter i lignende situation til gavn, således at vi kan reducere antallet af patienter, der stopper i behandling for våd AMD”, fortæller Benjamin Sommer Thinggaard, læge og phd-studerende på øjenafdelingen, OUH, og fortsætter:

“Skulle du eller din pårørende være stoppet i behandling for våd AMD, vil vi derfor meget gerne høre fra dig på enten mail eller telefon til en uforpligtende snak”

Sådan kontakter du Benjamin:

Email: benjamin.sommer.thinggaard@rsyd.dk

Telefon: 6541 3196 hverdage mellem 9 – 15.30

3 gode råd

Få den nødvendige behandling
Det kan virke besværligt med injektioner hver eller hver anden måned, men hvis det kan holde blindhed fra døren, er det værd at holde fast og få den nødvendige behandling.

Få hjælp til transporten
Lav eventuelt en aftale med en pårørende, der kan følge dig. Der findes også en række muligheder for transport, som du kan læse om på synstab.dkEr du pårørende til en person med våd AMD, kan du hjælpe ved at læse ovenstående transportmuligheder igennem eller selv stå for hjælp til transporten. Du kan overveje en slags turnus-ordning for dig og andre pårørende.

Husk motionen
Et forsøg har vist at regelmæssig motion har en gavnlig virkning på AMD.
Det kan virke fuldstændig uoverskueligt at motionere, når man oplever et synstab. Men der findes faktisk nogle gode tips. Læs guide til at holde fast i motion på synstab.dkFor pårørende kan det også være nyttigt at hjælpe med at få gang i eller holdt fast i motionen.

Læs mere om motion til forebyggelse af AMD på øjenforeningen.dk

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

 

Først publiceret: mandag 7. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.