Inflationen har gjort mange pensionisters økonomi ekstra stram. Derfor er det en god ide at tjekke, om du får den korrekte pension.

Får du den korrekte pension? Gør dette inden 7. december

Vil du sikre dig, at du får den korrekte pension fra januar 2023, skal du læse brev fra Udbetaling Danmark ekstra grundigt - og reagere inden 7. december, hvis du får pension foruddbetalt. Og senest 11. januar, hvis pensionen er bagudbetalt.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

I denne eller de kommende uger får du et brev fra Udbetaling Danmark, hvis du er folkepensionist, førtidspensionist eller Seniorpensionist.

Det fremgår af årsbrevet, hvad du får udbetalt i pension i 2023.

Derudover bliver du bedt om at sikre dig, at den angivne indkomst i forskudsopgørelsen er korrekt, da den danner grundlag for beregningen i årsbrevet.

Og i år kan det være særlig vigtigt at tjekke.

”I en tid med stigende energipriser og høj inflation er det en god ide at tjekke tallene på forskudsopgørelsen, så man sikrer, at man får det rigtige udbetalt. På den måde kan man selv være med til at undgå ubehagelige overraskelser i ens økonomi,” siger centerdirektør i Udbetaling Danmark, Lene Hougaard-Enevoldsen.

Der udbetales pension til 1,3 mio. pensionister i Danmark.

Tjek om det er rigtigt

Din pension er beregnet ud fra din og din eventuelle ægtefælles eller samlevers forskudsopgørelse for 2023 fra Skattestyrelsen.

Du skal derfor sikre dig, at jeres forskudsopgørelser er rigtige.

Ret inden 7. december eller 11. december

Hvis du eller din ægtefælle/samlever har ændringer til forskudsopgørelsen, som du ønsker, skal være gældende til beregning af din pension fra januar 2023, skal du og din ægtefælle rette den hos Skattestyrelsen senest 7. december i år. Det skal ske, hvis din pension er forudbetalt.

Men er man bagudbetalt, er skæringsdatoen for at rette forskud 11. januar 2023

Du har derudover altid mulighed for at ændre forskudsopgørelsen efter disse datoer hos Skattestyrelsen.

Sådan gør du

Du og din ægtefælle kan ændre forskudsopgørelsen på følgende måder:

Tast selv eller ring

Gå ind på hjemmesiden www.tastselv.skat.dk

Ring til Skattestyrelsen på telefon 72 22 28 28.

Automatisk besked

Hvis I ændrer forskudsopgørelsen, får Udbetaling Danmark automatisk besked fra Skattestyrelsen og laver en ny beregning af din pension.

Hvis din pension ændres, får du et brev, hvor du kan se den nye beregning.

Hvis din ægtefælle arbejder

Ægtefællens eller samleverens arbejdsindkomst vil fra 1. januar 2023 ikke længere indgå, når Udbetaling Danmark beregner pensionen.

Folketinget har besluttet, at pensionister fra 1. januar 2023 modtager deres pension uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst.

Nye regler fremgår af årsbrevet

Størrelsen på pensionsudbetalingen er derfor ikke længere afhængig af, hvor meget ens ægtefælle eller samlever tjener, hvis der er tale om arbejdsindkomst, som for eksempel løn, honorarer og indkomst fra selvstændig virksomhed (hvor ægtefælle/samlever er aktiv i driften).

I årsbrevet vil de nye regler fremgå af pensionsberegningen.

Får det samme – eller mere

Pensionister som har en ægtefælle eller samlever, vil derfor enten få udbetalt den samme eller en højere pension, hvis deres indkomster i øvrigt er uændrede.

Der er ingen ændringer for enlige. Det er muligt at læse om de nye regler på borger.dk.

Først publiceret: tirsdag 29. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:40

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.