Derfor kan lakrids være livsfarligt
Lakrids i store mængder kan faktisk være farligt for alle, men især hvis du døjer med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme.
Senest opdateret: fredag 13. januar 2023
Lakrids-bolcher, lakrids-is eller lakrids-te.
Er du glad for at spise et stykke lakrids i ny og næ, er der ingen fare på færde, men hvis du derimod spiser det på daglig basis, bør du nok holde lidt igen.
I et nyt studie er danske forskere kommet frem til, at en række lakridsprodukter har et højt indhold af stoffet glycyrrhizin-syre, der kan være sundhedsskadeligt i for store mængder.
Glycyrrhizin-syre er det naturlige sødestof, som findes i lakridsroden, og som er harmløst i små mængder. Men et overforbrug af produkter, som indeholder lakrids, kan være alvorligt for vores sundhed, påpeger professor og overlæge Gunnar Gislason til videnskab.dk.
“Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og have andre uhensigtsmæssige effekter. Hvis man spiser lakrids i meget store mængder, kan det være direkte livsfarligt,” siger han.
Han forklarer, at forhøjet blodtryk generelt er problematisk, fordi det øger risikoen for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og nyresygdomme.
Fødevarestyrelsen anbefaler:
- Børn bør ikke spise mere end 25 gram lakridsslik om dagen.
- Voksne bør ikke spise mere end 50 gram lakridsslik om dagen.
- Personer med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme bør holde igen med alle typer lakrids.
- Spis kun meget lidt ren lakrids dagligt (Engelsk lakrids, rålakrids eller lakridspulver) – maks. to gram.
Kilde: videnskab.dk, foedevarestyrelsen.dk
Først publiceret: fredag 13. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 13. januar 2023 kl. 15:08