Hvis du har forfalden gæld til det pengeinstitut, hvor du har din NemKonto, så skal du være varsom ved udbetalinger fra pensionsordninger.

Gæld til banken: Pas på ved udbetaling af pension

Jysk sparekasse lod pensionspenge stå i fred på konto i otte dage og beslaglagde dem så for at få dækket en del af sit tilgodehavende. Ved gæld kan det sikreste være at flytte pensionsordning til andet pengeinstitut eller rykke NemKonto

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

En senior fik ingen glæde af en udbetaling fra en ratepension på lidt over 32.000 kroner. Skatten snuppede 13.000 kroner, og de resterende 19.000 kroner inddrog Den Jyske Sparekasse.

Efter en tvangsauktion skyldte manden et større beløb til pengeinstituttet. Sparekassen lod de udbetalte 19.000 kroner fra pensionen stå på mandens konto i otte dage. Derefter nuppede de dem og modregnede i hans gæld.

Gæld og udbetaling af pension – sådan gør du

Hvis du har forfalden gæld til det pengeinstitut, hvor du har din NemKonto, så skal du være varsom ved udbetalinger fra pensionsordninger. En række pensionsselskaber udbetaler pension til NemKonto. Men derved kan banken eventuelt få fingre i beløbet. Det er du måske ikke interesseret i her og nu.

* Løsningen kan være at oprette en konto i et andet pengeinstitut og gøre den til NemKonto. Så vil udbetalinger fra pensionsselskaber ryge ind der, og så kan den bank, hvor man skylder penge, ikke komme i nærheden af beløbet.

* Hvis du har pensionsordninger i det pengeinstitut, hvor du har forfalden gæld, så er det måske en god idé at flytte pensionsordningen til et andet pengeinstitut.

* Det kan koste et mindre beløb at flytte en pensionsordning, men de penge kan være godt givet ud.

* Banken kan ikke hindre dig i at flytte din pensionsordning, heller ikke selv om du har gæld til dem.

Det blev han så sur over, at han klagede til Det finansielle ankenævn. Men det får han intet ud af. Det finansielle ankenævn godkender, hvad sparekassen har gjort.

Se hele afgørelsen fra ankenævnet HER

Beskyttet mod kreditorer

Pensionsordninger er normalt beskyttede midler. Ingen kreditorer kan gøre udlæg i dem. Selv om en person skylder mange penge, kan ingen røre pensionsopsparingen.

Men der kan opstå problemer, når seniorer får udbetalt pensionsmidler. Så går pengene på en almindelig konto, og så har banken en chance for at komme til pengene.

Det var manden godt klar over. Han havde derfor planer om at flytte pensionsordningen til et andet pengeinstitut end den sparekasse, hvor han skyldte penge.

Men flytningen blev ikke gennemført før udbetalingen.

Nej til anden konto

Senioren bad også om, at udbetalingen fra ratepensionen skete til en konto i et andet pengeinstitut. Men det afviste sparekassen. Den sagde, at pengene skulle indsættes på en konto i samme pengeinstitut, hvor ordningen fandtes.

Sparekassen fortæller, at den faktisk rådgav manden om at flytte pensionsopsparingen til et andet pengeinstitut. Dermed kunne han helt selv bestemme over det udbetalte beløb.

Pengeinstituttet siger også, at den fortalte manden, at han kunne flytte de udbetalte penge inden for en “fredningsperiode” på otte dage. Men det benyttede han sig ikke af.

Ingen kommentarer

Den Jyske Sparekasse er siden sagen overtaget af Vestjysk Bank. Banken har ingen kommentarer til afgørelsen.

Pengeinstitutternes organisation siger, at de heller ikke kan bidrage med yderligere. Finans Danmark oplyser, at der ikke kan siges noget generelt om en “fredningsordning” ved udbetaling af pensionsmidler.

Svindel-Britta beholder sin pension

For nylig var der en sag, som viser, hvor stor beskyttelsen af pensionsopsparinger er. Højesteret godkendte, at den bedrageridømte Britta Nielsen fra Socialstyrelsen kan beholde to pensionsopsparinger.

Anklagemyndigheden ville beslaglægge en kapitalpension og en ratepension til et samlet beløb på cirka 850.000 kr. Det skulle gå til at dække lidt af de 113 millioner, Britta Nielsen har svindlet for.

Men Højesteret sagde nej. Det skyldes regler i retsplejeloven om, at pension er beskyttet mod udlæg.

Men anklagemyndigheden tager måske sagen op igen, når i dag 68-årige Britta Nielsen beder om at få udbetalt sin pension. Hvis hun sætter beløbet på en almindelig konto, kan myndighederne eventuelt gøre udlæg i indeståendet.

Se dommen fra Højesteret HER

 

Først publiceret: mandag 13. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.