Udsigt til, at seniorpension skal erstattes med den ringere Arne Plus ordning, gør seniorer utrygge.

Arne Plus skaber utryghed

Søgningen til seniorpension er rekordhøj, og Faglige Seniorers socialrådgiver får mange henvendelser fra seniorer, som er bekymrede for, om seniorpension bliver erstattet af Arne-Plus.

Senest opdateret: mandag 6. november 2023

Søgninger til seniorpension er vokset, siden efter at regeringen varslede, at seniorpension skal erstattes af den noget ringere Arne Plus.

Antallet af ansøgninger er mellem 40 og 46 procent højere end normalt.

I januar registrerede Udbetaling Danmark 1.719 ansøgninger. Det er knap 40 procent højere sammenlignet med gennemsnittet pr. måned i de første 11 måneder i 2022.

Kilde: Udbetaling Danmark

Ringere ordning

På seniorpension kan man trække sig tilbage 6 år før folkepensionsalderen. På Arne Plus er det bare 3 år før.

Samtidig kommer ydelsen til at ligge på 15.000 kroner om måneden, hvilket er lavere end seniorpensionen, der giver 19.738 kroner om måneden for enlige.

Socialrådgiver Carsten Riis fra Faglige Seniorer vurderer, at en konsekvens af Arne Plus vil være, at flere vil søge førtidspension.

“Når perioden ændres fra 6 til 3 år før folkepensionsalderen, vil mange af dem, der i dag søger seniorpension, i stedet søge førtidspension. Det kommer til at give et pres på jobcentrene, når ansøgerne skal gennem længere sygedagpengeperiode, udredning, arbejdsprøvning evt. fleksjob m.v.,” påpeger socialrådgiver Carsten Riis fra Faglige Seniorer.

Bliv klogere på forskellen på seniorpension og Arne Plus:

Mange er bekymrede

Som socialrådgiver hos Faglige Seniorer mærker Carsten Riis også, at mange nedslidte seniorer er bekymret for, at seniorpensionen forsvinder.

”Jeg har hørt fra mange, som er utrygge ved, at muligheden for seniorpension kan være på vej væk. De spørger om, hvornår man skal søge, fordi de gerne vil søge nu, så det ikke risikerer, at ordningen forsvinder, inden de får søgt,” forklarer socialrådgiveren.

Søg ikke for tidligt

”Skal jeg søge nu for en sikkerheds skyld?” Er et af de spørgsmål, som socialrådgiveren ofte får.

Her er svaret, at man ikke skal søge,  inden arbejdsevnen reelt og i praksis er nedsat til 15 timer om ugen. Det kan være ved nedsat tid, i fleksjob eller sygemelding.

Søger man, mens man er i arbejde over 15 timer om ugen, er sandsynligheden for afslag ret stor, fordi kriteriet om de 15 timer ikke er opfyldt.

”Der er ingen belønning for at være en helt og slæbe sig på arbejde på Panodil og smertestillende piller. Det er de faktiske arbejdstimer, som der tages udgangspunkt i, når man skal vurdere den aktuelle arbejdsevne,” siger socialrådgiveren. ”Har man fået afslag på seniorpension med henvisning til at timetallet var for højt, kan det være vanskeligere at få ens sag godkendt på et senere tidspunkt, hvis der i mellemtiden ikke er sket en helbredsmæssig forværring. Også selv om man efterfølgende er ophørt med at arbejde.”

Få kommer fra arbejde

I januar 2023 var der 20.101 seniorpensionister mod 12.760 i januar 2022.

De fleste seniorpensionister kommer fra sygedagpenge, fleksjob eller ledighedsydelse.

Kilde: A4/Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, januar 2023

Spørg socialrådgiveren om seniorpension

I Faglige Seniorers brevkasse kan du spørge socialrådgiver Lea Munk Staugaard om seniorpension, Arne pension, Tidlig Pension, førtidspension og andre sociale spørgsmål.

Spørg socialrådgiveren

Først publiceret: tirsdag 14. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 6. november 2023 kl. 13:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.