Der er stor modstand i befolkningen mod afskaffelsen af store bededag. Størst hos de yngste - mindst hos seniorerne. Foto: Pia G.hansen/BAM/Ritzau Scanpix

Ældre er største tilhængere af afskaffelse af store bededag

Opbakningen til at afskaffe store bededag er størst hos de 66-årige, hvor godt hver fjerde er tilhænger. Selv i den gruppe er det dog stadig 64 procent, der er imod afskaffelsen af helligdagen, viser undersøgelse.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Ny måling viser, at utilfredsheden med regeringens planer om at fjerne store bededag stadig er meget stor i hele befolkningen. Det gælder særligt blandt de yngste, mens opbakningen til regeringens forslag er størst hos senioerne.

470.000 har skrevet under

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, overrakte dagen før 3. behandlingen beskæftigelsesministeren de over 470.000 underskrifter, der er samlet ind imod regeringens forslag om at afskaffe store bededag.

Underskriftindsamlingen er lavet om til en bog, der – udover at vise hvor mange, som har skrevet under – viser et lille udpluk af de mange kommentarer om store bededag, som danskerne har ville sende til regeringen.

Det viser en undersøgelse, som Epionion har lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Blandt alle adspurgte er 72 procent imod at afskaffe store bededag, mens 18 procent er enige i, at man bør fjerne store helligdagen.

Støtten til forslaget er stigende i aldersgrupperne og er dermed højest hos de 66-årige, hvor godt hver fjerde er tilhænger. Selv i den gruppe er det dog stadig 64 procent, der er imod.

Det er kun 10 procent af de 18-34-årige, der støtter regeringens plan. Mens hele 78 procent er imod.

Unge vil have folkeafstemning

”Det er rigtig godt, at de unge er klar over, hvor stort et indgreb det her er i deres liv. Når vi nu beder dem om at arbejde flere år i takt med, at befolkningen bliver ældre, er det komplet utilstedeligt, at vi også hæver arbejdstiden ved at fjerne en fridag, som de skulle have nydt godt af i årtier,” siger Lizette Risgaard, formand for FH.

De unge er da også suverænt de største tilhængere af at afholde en folkeafstemning om emnet.

Det mener hele 82 procent i aldersgruppen, at man burde gøre, mens det blot gælder 42 procent af de ældste og 57 procent samlet set.

Forsdlaget om at afsaffe store bededag er til den tredje og sidste behandling i Folketinget tirsdag 28. februar, hvorefter det ventes at blive endeligt vedtaget.

Hvad mener du?

Er du for eller imod at afskaffe store bededag? Din mening er velkommen på Faglieg Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: mandag 27. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.