Kampagnen mod afskaffelsen af store bededag med FH-formand Lizette Risgaard i spidsen samlede over 475.000 underskrifter. Foto: Jesper Ludvigsen.

Afskaffelse af store bededag: Underskrifter kommer på museum

Fagbevægelsens store underskriftkampagne mod afskaffelse af store bededag bliver nu en del af Arbejdermuseets udstllling.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Der er blevet skrevet arbejderhistorie med fagbevægelsens underskriftindsamling mod afskaffelsen af store bededag. Og nu bliver underskrifterne en del af arbejderbevægelsens fælles kulturarv.

Fra fredag 3. september bliver de knap en halv million underskrifter nemlig en del af Arbejdermuseets historiske samling og vil blive udstillet på museet.

“Tak til Arbejdermuseet for at anerkende – og se, at den danske fagbevægelse stadigvæk skriver historie,” siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

“Vi har vist hele Danmark, at fagbevægelsen kan stå sammen, når det gælder. Vi ville selvfølgelig ikke stiltiende acceptere, at regeringen over natten stjal en fridag og de goder, som vi har forhandlet hjem,” lyder det fra FH-formanden.

Stor kritik i fagbevægelsen

SVM-regeringen præsenterede i starten af det nye år et forslag om at afskaffe store bededag.

Det vakte stor kritik hos blandt andre fagbevægelsen, som derfor blandt andet startede en underskriftindsamling mod forslaget og fyldte Christiansborg Slotsplads med demonstranter.

En samlet fagbevægelse har gentagende gange opfordret regeringen til i stedet at indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger, så man sammen kunne finde løsninger på de samfundsudfordringer, vi står overfor.

Vedtaget sidste dag i februar

Tirsdag 28. februar 2023 blev lovforslaget vedtaget.

Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale havde tilsammen flertal. De resterende partier i Folketinget stemte imod afskaffelsen af store bededag.

Hvad synes du?

Hvad synes du om, at underskriftindsamlingen nu kommer på museum? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Gratis på Arbejdermuseet?

Medlemmer af en række fagforeninger har gratis adgang til museet. Her kan du se om det også gælder dig.

Du kan læse mere om Arbejdermuseet, arrangementer, udstillinger og se billetpriser på museets hjemmeside.

Arbejdermusset ligger i Rømersgade i København - tæt på Nørreport Station.

 

Først publiceret: fredag 3. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:37

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.