Der er særlig grund til at være på vagt, hvis man bliver kontaktet af en indsamler hen på eftermiddagen fredag eller om aftenen fredag.

Svindel ved landsindsamling: Snyd med MobilePay-nummer

Foreningen Børns Vilkår samler ind den sidste søndag i marts, men allerede nu har fupmagere været rundt hos borgere og blandt andet lokket dem til at overføre penge til et forkert nummer.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Svindlere udnytter nu danskeres gavmildhed. Flere borgere i Vestjylland betalte i fredags til, hvad de troede var indsamlere fra Børns Vilkår. Men det var fup.

Børns Vilkår holder landsindsamling søndag 26. marts. Foreningen har kun lov til at samle penge ind den dag.

Men fredag eftermiddag 3. marts gik mindst tre unge mænd rundt i Holstebro med, hvad der lignede indsamlingsbøsser fra Børns Vilkår. Der stod også et MobilePay-nummer, som kunne bruges til at give penge.

Men det har vist sig, at nummeret slet ikke hører til hos Børns Vilkår. Foreningen har nu anmeldt sagen til Midt- og Vestjyllands Politi.

Sådan foregik det

Børns Vilkår og andre organisationer udsender indsamlingsbøsser i god tid inden landsindsamlinger, så de ikke kommer for sent frem. Det kan fupmagere udnytte.

På indsamlingsbøssen er der anført et MobilePay-nummer. Men det havde fupmagerne i Vestjylland fjernet og anført et andet nummer.

Et opslag på Krak viser, at nummeret tilhører en kvinde i Ballerup. Men det er uvist, om hun på nogen måde er inddraget i svindlen. Eller om fupmagerne bare har udnyttet nummeret på en smart måde.

Mærkeligt tidspunkt

Borgerne i Holstebro betalte typisk hver 20-30 kr. til MobilePay-nummeret. Nogle lagde også kontanter i bøssen. Men indsamlingsbøssen kommer næppe retur til Børns Vilkår.

Det var Faglige Seniorers journalist, der fik mistanken til indsamlerne. Han bor i Holstebro og fik også besøg, men studsede over tidspunktet for indsamling. At det foregik en sen fredag eftermiddag.

Læs om Børns Vilkårs landsindsamling HER

Pas særligt på fredag aften

Han prøvede straks at ringe til Børns Vilkår, men her var kontoret lukket. Det er også ofte sent fredag eftermiddag eller aften, at svindlere ringer til ældre for at lokke penge fra dem ved at bilde dem ind, at der foregår noget mistænkeligt på deres konto.

Fupmagerne udnytter, at banker, organisationer og andre har lukket for weekenden. Derfor er der særlig grund til at være på vagt, hvis man bliver kontaktet hen på eftermiddagen fredag eller om aftenen fredag.

Anmeldt til politiet

Lisbet Christoffersen er chef for kommunikation og fundraising hos Børns Vilkår. Hun fortæller, at foreningen har undersøgt henvendelsen fra Holstebro grundigt.

”Det er vores klare vurdering, at der har været tale om svindel og sagen er nu overdraget til politiet,” skriver Lisbet Christoffersen i en mail til Faglige Seniorers journalist.

Hjælp med at advare andre

Måske er der svindlere på spil andre steder i landet. Hjælp med at advare andre om risikoen for falske indsamlere.

Del artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 10. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.