Mange seniorer har ingen plan for, hvordan og hvornår, de vil forlade jobbet - og hvordan de vil indrette sig som pensionist. Det skal SeniorKlar råde bod på.

Million-projekt skal sikre bedre overgang fra arbejdsliv til seniorliv

Faglige Seniorer og Østifterne er gået sammen om projekt ”Seniorklar”, der skal hjælpe lønmodtagere i overgangen fra job til pensionistliv. Der er afsat 22,5 millioner kroner til projektet.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Overgangen fra arbejde til pension er en vigtig fase i de fleste menneskers liv.

Alligevel viser undersøgelser, at mange seniorer kun gør sig få overvejelser om de sidste år på arbejdsmarkedet, om de vil tage en ekstra tørn og hvordan de vil indrette tilværelsen som pensionist.

Det ønsker Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer og den filantropiske forening Østifterne nu at gøre noget ved.

De er gået sammen om projekt ”SeniorKlar” og vil de næste fem år investere 22,5 millioner kroner i at udvikle værktøjer, der kan hjælpe seniorerne i overgangen fra et aktivt arbejdsliv til et aktivt pensionistliv.

Gode råd til dit seniorarbejdsliv

Her er nogle gode råd fra andre seniorer til de sidste år af dit arbejdsliv

* Seniorer – der arbejder – skal ses som en ressource
* Kræv en seniorordning
* Planlæg din afslutning på arbejdslivet, mens du er i arbejde
* Tal med dine kolleger og leder, når du beslutter dig for at holde op
* Beslut selv, hvornår du går
* Få overblik over din økonomi
* Inddrag din familie i dine ideer om dit nye liv
* Sørg for at blive fejret, når du holder op
* Hent hjælp ind, når du har brug for det

Kilde: Rapporten "Gode råd til kommende seniorer" 

”Vi vil udvikle en individuel vejledning i form af en digital platform, der skal give seniorerne svar på de spørgsmål, man bør stille sig selv undervejs på vej mod livet som pensionist. Og så vil vi rådgive og hjælpe virksomheder og deres medarbejdere til at tage samtalen om, hvordan det aktive arbejdsliv skal afsluttes. Hvis det da ikke skal udskydes i nogle år,” fortæller direktør i Faglige Seniorer Palle Smed.

De ældre skal ikke vige pladsen

En undersøgelse blandt Faglige Seniorers 260.000 medlemmer viser, at to ud af tre mener, at overgangen fra arbejde til pension ville have været lettere, hvis der havde været en plan.

Samtidig har alt for få virksomheder en aktiv seniorpolitik og ofte er den ikke kommunikeret ud til medarbejderne.

Mange danske virksomheder er samtidige tilbageholdende med at ansætte seniorer. Mindre end en tredjedel af virksomhederne ansatte i 2020 mindst én +55-årig.

”Der er behov for at sikre kulturforandringer, så vi som samfund, arbejdsgivere og seniorer ser på alder og tilbagetrækning med nye øjne. Det er okay at blive i jobbet, hvis man har lyst og kræfter til det. De ældre skal ikke længere vige pladsen for de unge,” siger Lars Suhr Olsen, direktør i Østifterne.

Arbejde er en stærk tendens

De seneste år er antallet af seniorer på arbejdsmarkedet vokset ganske betydeligt. Beskæftigede over 60 år udgør i dag næsten 350.000 personer.

Og mange over 70 år fortsætter med at arbejde. Antallet er fordoblet på et årti, viser tal fra Danmarks Statistik.

”Det at gå på arbejde en stærk tendens hos et stigende antal ældre lønmodtagere. Det er ikke længere entydigt, at man forlader arbejdsmarkedet, når man når pensionsalderen. Hvis man altså har kræfterne til at fortsætte. Også de muligheder vil vi sætte fokus på i projekt ”SeniorKlar” siger Palle Smed.

Projektet har foreløbig fået sin egen hjemmeside seniorklar.dk

Læs også kronik i dagbladet Børsen HER

Hvad mener du?

Er der behov for at rådgive seniorer om overgangen fra arbejdsliv til pensionist-tilværelse? Og hvordan var din overgang?

Du er velkommen med dine holdninger og oplevelser på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 20. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.