4 ud af 10 af de danske pensionister kun har folkepension og ATP.

Folkepension og ATP fortsat væsentligste indtægt for pensionister

Folkepension og ATP udgør fortsat det væsentligste økonomiske grundlag for folkepensionisterne, viser opgørelse. Kun hver fjerde af de udbetalte pensionsmidler kommer fra private opsparinger og arbejdsmarkedspensioner.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Langt de fleste af landets folkepensionister er afhængige af indtægter fra folkepension og ATP.

En ny pensionsopgørelse fra ATP viser, at pensionisterne i vid udstrækning baserer deres økonomi på offentlige pensioner og ATP.

Derfor vil der så langt øjet rækker være behov for folkepensionen, som vi kender den i dag.

Mette Kindberg, landsformand, Faglige Seniorer

En gennemgang af pensionsindkomsten, viser at cirka her fjerde  af de udbetalte pensionsmidler kommer fra private opsparinger og arbejdsmarkedspensioner.

Resten kommer fra den såkaldte grundpension, som består af offentlige pensioner og ATP.

Her er andelen størst og mindst

På landsplan udgør grundpensionen, der består af offentlige pensioner som folkepension og ATP, stadig i gennemsnit 76 procent af pensionisternes pensionsindkomst.

De tre kommuner hvor andelen af grundpensionen er størst  

Ikast-Brande: 83,3 %
Morsø: 82,9 %
Langeland: 82,4 %

De tre kommuner hvor andelen af grundpensionen er mindst 

Rudersdal: 59,9 %
Gentofte: 60,0 %
Hørsholm: 62,3 %

Opgørelsen viser også, at 4 ud af 10 af de danske pensionister kun har folkepension og ATP – og ingen løbende udbetaling fra en individuel pensionsopsparing eller arbejdsmarkedspension.

Det hænger sammen med, at de gennem arbejdslivet for eksempel har været selvstændige eller har arbejdet på den del af arbejdsmarkedet, som ikke er dækket af en arbejdsmarkedspension.

De offentlige grundpensioner er således et uundværligt sikkerhedsnet for mange. Dertil kommer ATP. Her udgjorde udbetalingen i 2022 i gennemsnit 19.000 kroner til hver pensionist, oplyser ATP.

“Her har det stor værdi, at man kan supplere sine offentlige pensioner med en garanteret udbetaling fra ATP, som man får hele livet – uanset hvor gammel man bliver,” siger Martin Præstegaard, der er adm. direktør i ATP.

Selv i fremtiden forventes grundpensionen stadig at udgøre omkring 50 procent af pensionsindkomsten.

“Årsagen til, at grundpensionen forventes at fylde så meget i fremtiden er, at det vil kræve en betydeligt større opsparing end den vi ser i dag, hvis man selv skulle spare op til, hvad der svarer til folkepension, ældrecheck, boligydelse og varmetillæg,” fremgår det af analysen fra ATP, der bringes i mediet Faktum.

Faglige Seniorer: Rør ikke ved folkepensionen

At folkepensionen og ATP har stor betydning for folkepensionisternes økonomi overrasker ikke Mette Kindberg, landsformand i Faglige Seniorer.

“Mange har ingen eller kun få indtægter fra arbejdsmarkedspension, fordi de har haft en løs tilknytning til arbejdsmarkedet eller har haft lavtlønsjob. Og langt de fleste danskere har indregnet folkepensionen som en væsentlig del af deres økonomiske grundlag i seniortilværelsen. Derfor vil der så langt øjet rækker være behov for folkepensionen, som vi kender den i dag,” siger Mette Kindberg.

Størst andel mod vest – mindst mod øst

Så stor andel udgør folkepension og ATP – fordelt på kommuner. Kilde: ATP

Klik på kortet for at se andelen af grundpension i pensionindkomsten for alle kommuner

Hvad mener du?

Er folkepensionen vigtig for dig? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: onsdag 29. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.