Øjet på senior kvinde set helt tæt på

Indsprøjtninger direkte i øjet kan få skrækken frem hos de fleste, men selve indsprøjtningen er hurtigt overstået og med lokalbedøvelse.

Ny undersøgelse: Færre bliver blinde af to af de farlige øjensygdomme

To af de tre øjensygdomme, der kan give blindhed, kan behandles effektivt. Det viser en stor ny undersøgelse.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Behandlingen med sprøjtninger direkte i øjet mod våd AMD og diabetisk øjensygdom, har stort set nulstillet antallet af blinde som følge af de to øjensygdomme, skriver dr.dk

Det viser en undersøgelse blandt 3.400 øjenpatienter, som professor Toke Bek fra øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital har foretaget.

Indsprøjtninger i øjet

Toke Bek har undersøgt de mange øjenpatienter med en synsprøve og kan konstatere, at behandlingen er effektiv.

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

I 2006 begyndte amerikanske øjenlæger at sprøjte et stof direkte ind i øjnene på øjenpatienter, der lider af øjensygdommen våd AMD.

Det har vist sig at være højst effektivt, og har altså i Danmark betydet at blindhed, som følge af våd AMD og følger af diabetes for øjensundhed, er stort set forsvundet.

Lyder voldsommere end det er

Lige nu er cirka 20.000 danskere i behandling med jævnlige indsprøjtninger. De mange øjenpatienter bruger ikke lang tid på selve indsprøjtningen, hele proceduren inklusiv lokalbedøvelse tager cirka 10 minutter.

Er du nysgerrig på hvordan en indsprøjtning i øjet foregår, så kan du på dr.dk finde en video, der viser hvor hurtigt og nemt det går:

Blindhed har fået kamp til stregen: To ud af de tre mest almindelige øjensygdomme kan nu behandles effektivt | Østjylland | DRR (åbner i et nyt vindue)

Først publiceret: mandag 17. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.