Det er vigtigt at huske, at selv små skridt kan føre til positive ændringer, og at der altid er mulighed for at opbygge nye relationer og oplevelser, uanset din alder.

Ny viden: Ensomhed hænger sammen med udbredt sygdom

Dem, der føler sig ensomme eller er socialt isolerede, er i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Få gode råd til, hvordan du undgår at føle dig ensom.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Hvis du føler dig ensom, har du en større chance for at få type 2-diabetes.

Det viser et nyt dansk studie, som netdoktor.dk skriver om.

Ensomhed er førhen blevet koblet sammen med kroniske sygdomme, som for eksempel hjerte-kar-sygdom. Og nu viser det sig, at det ikke er den eneste sygdom.

Det nye resultat peger nemlig på, at danskere, der oplever ensomhed eller kun har minimal social kontakt, kan have en højere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Psykolog Julie Christiansen fra Institut for Psykologi ved SDU har ledt dette projekt.

Der er forskel

Julie Christiansen har fundet ud af, at både ensomhed og social isolation kan være forbundet med kroniske sygdomme, inklusiv type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Dog har personer, der lider af ensomhed, en større risiko for at udvikle diabetes end personer, der isolerer sig socialt.

Det er vigtigt at skelne mellem disse to begreber, fordi ensomhed er en subjektiv oplevelse, hvor ens sociale relationer ikke opfylder ens sociale behov. Social isolation er derimod et objektivt forhold, der kun handler om mængden af social kontakt, og som kan være selvvalgt.

Guide til at bekæmpe ensomhed

1. Søg sociale aktiviteter: Tilmeld dig til en lokal klub eller en forening, der interesserer dig. Dette kan være en måde at møde nye mennesker, der deler dine interesser, og give dig en meningsfuld og sjov måde at bruge din tid på.

2. Frivilligt arbejde: At tage frivilligt arbejde kan være en fantastisk måde at føle sig værdsat og give tilbage til samfundet. Samtidig kan det give dig mulighed for at møde nye mennesker og opbygge meningsfulde relationer.

3. Brug sociale medier: Sociale medier kan være en nyttig måde at opretholde kontakten med familie og venner, især hvis de bor langt væk. Men husk også at være opmærksom på den tid, du bruger på sociale medier, og undgå at lade det erstatte rigtige, personlige interaktioner.

4. Tag en uddannelse: Tilmeld dig et kursus eller en uddannelse, der interesserer dig. Dette kan give dig mulighed for at lære noget nyt, samtidig med at du møder nye mennesker og opbygger sociale relationer.

5. Dyrk motion: Regelmæssig motion kan have en positiv effekt på dit humør og kan give dig en chance for at møde nye mennesker, hvis du vælger at dyrke sport eller motion i en gruppe.

6. Tag kontakt til tidligere kollegaer: Hvis du savner samværet med tidligere kollegaer, så tag kontakt til dem og inviter dem til en frokost eller en kop kaffe.

7. Få professionel hjælp: Hvis du føler dig meget ensom eller overvældet, så overvej at søge professionel hjælp fra en terapeut eller en rådgiver.

Først publiceret: tirsdag 9. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.