”Stor ros til partierne, der stemte for. Det håber jeg pensionisterne husker, når der igen skal stemmes ved et valg,” lyder det fra Faglige Seniorers landsformand, Mette Kindberg.

Borgerforslag om Fair Pension hældt af brættet: Skuffende

Regeringen og et flertal i Folketinget har forkastet Faglige Seniorers borgerforslag om fair pension. Men seniorformand har ikke opgivet kampen.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Det er det 10. mest støttede borgerforslag nogensinde. Over 63.449 har skrevet under og opinionsundersøgelser viser stor opbakning.

Alligevel er Faglige Seniorers borgerforslag om en mere fair pension – hvor pensionen skal stige, når lønningerne stiger – hældt af brættet af et flertal i Folketinget.

”Utroligt skuffende,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Mette Kindberg, der er initiativtager til borgerforslaget.

Forslaget fra Faglige Seniorer: Fair pension

Idag venter pensionister 2 år på at få reguleret pensionen, når lønningerne stiger. Ventetiden kan mærkes, ikke mindst når der er inflation og priserne stiger.

Finansministeriets egne tal viser, at pensionisterne således halter 5,7 procent bagefter i købekraft.

Faglige Seniorer forslår, at pensionen i stedet reguleres i takt med den forventede lønudvikling fra og med 1. januar 2024, og at pensionisterne efterreguleres med efterslæbet fra 2020 til 2023.

Der er ikke tale om merregulering. Det er en tidsforskydning af reguleringen, som sikrer samtidighed i lønudvikling og pensionsregulering.

Samtidig skal der ryddes op i de komplicerede regler, så pensionssystemet er til at forstå for almindelige mennesker. Gamle regler og politiske aftaler, som ingen kan huske, har betydning for, hvor meget pensionen stiger.

Du kan læse hele beslutningsforslaget HER

Læs supplerende bemærkninger til beslutningsforslaget HER

”For mig at se har politikerne ikke sat sig ordentligt ind i forslaget, men har skøjtet igennem det uden egentlig at forstå, hvad det gik ud på: Nemlig at ændre hele den måde, pensionen reguleres på,” siger Mette Kindberg.

Stemt ned uden debat

Borgerforslaget var til 2. – og sidste behandling – 14. maj i Folketingssalen.

Uden debat blev forslaget stemt ned af regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne sammen med De Konservative, Danmarksdemokraterne, De Radikale og Liberal Alliance.

”Inflationen bider hårdt i mennesker med små indkomster. Men nej sagde et flertal desværre i Folketinget. De skulle selv prøve at leve af pensioner, som hele tiden halter bagefter lønningerne,” lød kommentaren fra SF’s Karsten Hønge efter afstemningen.

SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet stemte for Faglige Seniorers borgerforslag.

”Stor ros til partierne, der stemte for. Det håber jeg pensionisterne husker, når der igen skal stemmes ved et valg,” lyder det fra Mette Kindberg.

Få har sat sig ind i forslaget

Hun mener, at ganske få politikere har sat sig ind i, hvad forslaget går ud på.

”Forslaget er jo et opgør med det kludetæppe af gamle politiske aftaler helt tilbage fra 2012, der udgør baggrunden for den måde, pensionen reguleres på. Det er både uoverskueligt og kaotisk. Derfor er jeg skuffet over, at et flertal ikke bakkede op og brugte anledningen til at få gjort folkepensionen mere tidssvarende” siger Mette Kindberg.

Faglige Seniorer bider sig fast

Landsformanden oplyser, at forslaget ikke er taget af bordet hos Faglige Seniorer.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Det selv om et Folketingsflertal nu har afvist at ændre på de nuværende regler.

”Vi kommer til at bide os fast i det helt rimelige i, at landets over en million folkepensionister, Arne-pensionister og seniorpensionister får en pension, der følger lønudviklingen her og nu. Og ikke som i dag efter tal for to år tilbage.”

”Faglige Seniorer vil tage forslaget med i alle de sammenhænge, hvor der er diskussion om pensionisters økonomi. Kampen er langtfra slut,” siger Mette Kindberg.

Se borgerforslaget HER (der kan ikke længere støttes).

Hvad mener du?

Skal Mette fortsætte kampen for en mere fair pension?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: tirsdag 23. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:57

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.