Seniorerne siger i stort antal farvel til Socialdemokratiet og stemmer istedet på SF, viser ny meningsmåling hos Faglige Seniorer.

Socialdemokratiet styrtbløder vælgere hos seniorer

Opbakningen hos seniorerne til Socialdemokratiet er mere end halveret siden valget, viser måling. SF er nu størst. Planer om forringelse af seniorpension og afvisning af borgerforslag om fair pension koster, mener kommentator.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Socialdemokratiet er udsat for en sand vælgerflugt hos seniorerne.

I en ny meningsmåling fra Faglige Seniorer er Socialdemokratiets vælgeropbakning mere end halveret i forhold til valget, og partiet vil i dag kun få 19,4 procent af stemmerne hos vælgere over 60 år.

Ved valget stemte 47,2 procent af seniorerne socialdemokratisk, ifølge målingen.

Man har ikke været lydhør – og det koster stemmer.

Mette Kindberg, landsformand, Faglige Seniorer

Imens er SF nu vokset til at være det største parti hos senioerne og vil ved et valg i dag få 31 procent af stemmerne.

Meningsmålingen er foretaget hos Faglige Seniorers medlemmer. 6.653 seniorer over 60 år har deltaget.

Pensionist: Socialdemokratiet har svigtet

Jessy Graff-Jessen er 68 år, pensioneret folkeskolelærer og bor i Maribo.

Hun har stemt socialdemokratisk og har altid set sig selv som tilhørende den politiske midte – men nu søger hun ud på venstrefløjen og vil stemme SF.

”Socialdemokraterne har taget en højredrejning ved at indgå i regering med Venstre og Moderaterne, som jeg ikke bryder mig om. Partiet svigter den politik, som jeg anser til gavn for lønmodtagere og os seniorer – det gælder afskaffelse af bededagen, planerne om at forringe seniorpensionen og senest ved at gå imod borgerforslaget om en anden og mere fair regulering af folkepensionen."

"Jeg tror desværre ikke, at det vil ændre sig de næste fire år, når det er en flertalsregering. Det vil være utroværdigt for Socialdemokratiet først at lægge en højrefløjs-politik og så op til valg melde noget andet ud. Derfor har jeg valgt side og vil stemme på SF. Også selv om jeg ikke ser mig selv som særligt venstreorienteret."

Jessy Graff-Jessen er en af de 6.653 seniorer, der har deltaget i Faglige Seniorers meningsmåling.

”Det her er ikke bare et vink med en vognstang. Seniorerne vinker med hele vognen. Mange socialdemokratiske vælgere er ikke tilfredse med det, de opfatter som Mette Frederiksens højredrejning og samarbejdet med Venstre og Lars Løkke Rasmussens Moderaterne. Derfor går de mod venstre – primært til SF,” forklarer politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Utilfredse og skuffede seniorer

Peter Lautrup-Larsen vurderer, at seniorernes utilfreds dels skyldes afskaffelsen af store bededag og dels en stor skuffelse over, at Faglige Seniorers initiativ med en anden regulering af folkepensionen blev hældt ned af brættet af regeringen.

”Oveni kommer hele diskussionen om forringelsen af seniorpensionen. SF har været meget klare i mælet på de her spørgsmål og har samtidig bakket op bag Faglige Seniorers borgerforslag om samtidighed i reguleringen af folkepensionen. Det tror jeg mange seniorer har bemærket og er derfor vandret derover,” forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Mange forventede hjælp – men fik ikke

Selv om regeringen har hjulpet de mest vanskeligt stillede seniorer med ekstra ældrecheck og varmehjælp, har flertallet af pensionister ikke fået glæde af inflationshjælpen.

”Der har været en forventning om, at en socialdemokratisk statsminister har haft øjnene åbne for, at der er mange pensionister, der har sparet op til deres egen alderdom – og af den grund ikke er berettiget til ældrecheck eller varmehjælp. De er hårdt ramt af prisstigninger og høje el- og varmeregninger. Blandt dem havde man nok regnet med en større forståelse hos Mette Frederiksen,” noterer Peter Lautrup-Larsen.

Politisk ordfører: Optimistisk

Hos socialdemokraterne tager man meningsmålingen fra Faglige Seniorer helt rolig.

“Regeringen har siddet i omkring 150 dage, så meningsmålinger er ikke det vigtigste på dagsordenen. Der er lang tid til den måling der tæller: Valgdagen,” siger partiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen.

Der er truffet nogle rigtige men også vanskelige beslutninger.

Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører, Socialdemokratiet

“Jeg tror, at målingen afspejer, at vi har været i en periode, hvor der er truffet nogle rigtige men også vanskelige beslutninger. Når befolkningen ser, hvad de reformer, vi gennemfører i dag, gør os i stand til økonomisk at gennemføre for at bevare og udvikle vores velfærdssamfund; nemlig at nedbringe ventelisterne på sygehusene, investere i vores velfærdssamfund, ældrepleje og vores skoler – så tror jeg også vælgerne vil kvittere. Jeg er optimistisk,” lyder det fra Christian Rabjerg Madsen.

Mens Socialdemokratiet styrtbløder senior-vælgere, er stemmerne til SVM-regeringen også kraftigt på retur.

Ifølge meningsmålingen stemte 55,2 procent hos seniorerne på et af regeringspartierne ved valget. Det er nu skrumpet til 23,4 procent.

Faglige Seniorer: Man har ikke være lydhør

Landsformand i Faglige Seniorer Mette Kindberg er ikke overrasket over, at seniorernes opbakning er væk og at Socialdemokratiet i stort omfang mister stemmer.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

”For mange er det uforståeligt, at regeringen – og socialdemokratiet – ikke vil være med til at ændre på reguleringen af folkepensionen, som Faglige Seniorer har foreslået, så den sker med den forventede lønudvikling. Og ikke som nu to år tilbage. Det vil være til gavn for de mange folkepensionister, som her og nu døjer med inflation, stigende priser og høje udgifter til energi, og som ikke får hverken ekstra ældrecheck eller varmehjælp. Men man har ikke været lydhør – og det koster stemmer,” siger Mette Kindberg.

Medlemmerne af Faglige Seniorer stemte ifølge målingen ved Folketingsvalget i november i markant grad på den traditionelle røde blok, der fik 67,9 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti går frem

Faglige Seniorers meningsmåling er foretaget i perioden 19. – 21. april.

Dansk Folkeparti går frem med 3,3 procent til nu 8,6 procent og regeringspartiet Venstre bliver mere end halveret til 2,1 procent.

For de øvrige partier er der ikke store udsving i forhold til valgresultatet i målingen.

12 procent oplyser, at de ikke ved, hvor de vil sætte krydset.

Hvad mener du?

Hvad mener du er årsagen til Socialdemokratiets tilbagegang i vælgeropbakning hos seniorerne?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Sådan stemmer seniorerne

Faglige Seniorer har gennemført to meningsmålinger blandt medlemmerne i 2023: 14. januar og 21.  april. Resultatet for valget er fra meningsmålingen 21. april.

Måling Valget 14. januar 2023 21. april 2023 Forskel i forhold til valget
Socialdemokratiet 47,2 38,84 19,4 -27,8
Radikale 0,5 0,45 0,4 -0,1
Konservative 2,9 2,33 2,3 -0,6
Nye Borgerlige 2,0 2,36 1,1 -0,9
SF, Socialistisk Folkeparti 12,7 14,72 31,0 18,3
Grøn Alliance 0,0 0,03 0,1 0,0
Liberal Alliance 1,8 2,07 3,7 1,9
Kristendemokraterne 0,3 0,13 0,1 -0,1
Moderaterne 2,7 3,33 2,0 -0,7
Dansk Folkeparti 5,3 3,53 8,6 3,3
Frie Grønne 0,1 0,1 0,1 0,0
Venstre 5,5 4,27 2,1 -3,5
Danmarksdemokraterne 6,9 6,34 7,0 0,1
Enhedslisten 8,0 8,38 9,3 1,3
Alternativet 1,2 0,94 0,8 -0,4
Ved ikke 3,1 12,19 12,0 9,0

Meningsmålingen er foretaget hos Faglige Seniors medlemmer i perioden 19. – 21. april. 6.653 personer over 60 år har deltaget.

Først publiceret: søndag 30. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.