Lovændringen indebærer, at folkepensionister vil modtage hele deres grundbeløb og pensionstillæg, uanset om de har en arbejdsindtægt ved siden af.

Lov vedtaget: Nu kan folkepensionister arbejde uden modregning

Folkepensionister kan nu arbejde uden at indtægten modregnes i pensionen. En kæmpe landvinding, der vil få flere seniorer ud på arbejdsmarkedet, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Folketinget har i dag vedtaget at ændre modregningsreglerne for folkepensionister.

Lovændringen indebærer, at folkepensionister vil modtage hele deres grundbeløb og pensionstillæg, uanset om de har en arbejdsindtægt ved siden af. Det forventes, at komme omkring 50.000 pensionister til gode.

Flere vil arbejde uden modregning

Ældreorganisationen Faglige Seniorer har undersøgt, hvilken betydning, afskaffelse af modregning vil få seniorernes arbejdssituation.

Undersøgelsen er foretaget i februar blandt 4.343 seniorer over 60 år.

50 % svarer at det vil få dem til at overveje at arbejde mere.

62 % de personer, som er tæt på pensionsalderen, svarer, at de vil overveje at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen.

25 % af dem, som er pensionister og som har arbejde i dag, vil overveje at arbejde mere end i dag.

33 % af dem, som er pensionister og ikke har arbejde, vil overveje igen at tage et arbejde.

Forslaget blev vedtaget af et meget bredt flertal i Folketinget. Dermed bliver det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde.

Det forventes, at omkring 40.000 folkepensionister i 2023, stigende til omkring 50.000 i 2025 ikke længere vil blive modregnet i deres folkepension, hvis de har en arbejdsindtægt ved siden af.

“Afskaffelsen af modregning i folkepension og tillæg har været allerøverst på dagsordenen hos Faglige Seniorer. Det er en af de største landvinger for seniorerne i årevis. Det vil få seniorer til at blive på arbejdsmarkedet – og trække titusinder af folkepensionister i job,” spår direktør i Faglige Seniorer Palle Smed.

Modtager op til 30.0000 kroner mere

Beskæftigelsesministeriet skønner, at de berørte folkepensionister i gennemsnit vil modtage omkring 30.000 kroner (før skat) mere i årlig udbetalt folkepension som følge af afskaffelsen af modregningen.

For eksempel skønnes det, at godt 9.000 pensionister vil opleve en fremgang i ydelsen på mellem 10.000-20.000 kroner årligt.

Efterreguleres for 2023

Afskaffelsen af modregning som følge af folkepensionisters egen indtægt har virkning fra 1. januar 2023.

Det betyder, at de folkepensionister, der har fået og vil få nedsat deres grundbeløb og pensionstillæg i løbet af 2023 på grund af deres arbejdsindtægt, vil få pengene tilbage i forbindelse med efterreguleringen af pensionen for 2023, som finder sted i 2024.

“I dag er en rigtig god dag for op mod 50.000 folkepensionister, der oplever at blive modregnet i deres folkepension fordi de arbejder ved siden af. De kan nu sige ja til ekstra arbejde uden at blive modregnet. Det vil naturligvis være en økonomisk motivation for mange, og vi forventer, at flere pensionister, der kan, vil fortsætte med at arbejde,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Rette balance

Det vil gavne både den private og den offentlige sektor, der står og mangler hænder, for seniorer udgør med deres viden og erfaring en værdifuld ressource, lydet der fra ministeren.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Jeg synes, vi med forslaget har fundet den rette balance, da folkepensionen fortsat er målrettet dem, der har mindst. Derfor er det også alene folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, der er berørt af de ændrede regler for modregning.”

Flere seniorer i arbejde

Seniorernes beskæftigelse er i de seneste år steget eksplosivt.

Beskæftigelsesfrekvensen for personer lige før folkepensionsalderen er ifølge en opgørelse fra beskæftigelsesministeriet nu over 70 procent og nærmer sig niveauet for yngre lønmodtagere.

Samtidig fortsætter mange seniorer på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen, som er 67 år. Hvis man både tæller lønmodtagere og selvstændige med, så er knap hver tredje i beskæftigelse året efter, at de har nået folkepensionsalderen.

“Afskaffelsen af modregning vil give et klækkeligt bidrag til regeringens målsætninger om at få 45.000 flere i beskæftigelse frem mod 2030. Og selvom det går fremad og de nye reformer vil få flere seniorer i arbejde, så er der fortsat mulighed for at få endnu flere seniorer i arbejde. Hvis vi sammenligner os med Norge, Sverige og Island, så er der et betydeligt potentiale fra seniorerne også fremover”, siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Her modregnes fortsat

Selv om modregning af egen indtæg i folkepension afskaffes, vil der fortsat ske modregning for beregning af ældrecheck, boligydelse, varmetillæg og helbredstillæg.

Modregning vil også fortsat ske, hvis man har andre større indtægter for eksempel fra ATP, ratepension, livrente, arbejdsmarkedspension, tjenestemandspension, aktie- og kapitalindkomst eller lignende.

Læs om lovforslaget (L117) på Folketingets hjemmeside.

Hvad mener du?

Er det godt eller skidt, at folkepensionister fra 1. januar i år kan arbejde – uden at deres indtægt modregnes i folkepensionen?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: torsdag 1. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.