Aktiv dødshjælp er en praksis, hvor en person bevidst og med vilje hjælper en anden person med at dø for at afslutte dennes lidelse - for eksmepel en uhelbredelig sygdom.

Mette Frederiksen vil åbne debat om aktiv dødshjælp

Mette Frederiksen anerkender, at aktiv dødshjælp er en svær debat, som nu skal tages.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil åbne debatten om aktiv dødshjælp.

Det siger hun i sin åbningstale på Folkemødet i Allinge på Bornholm.

“Jeg ved, at det her en svær debat. Og jeg er opmærksom på, at Etisk Råd flere gange har udtalt sig imod,” siger hun.

“Selv har jeg det helt anderledes. Og der er meget, der tyder på, at mange af jer har det som jeg. Borgerforslag er fremsat. Og så sent som for noget tid siden modtog jeg en hjerteskærende mail fra en kvinde, der havde taget afsked med et familiemedlem uden den værdighed, de havde ønsket,” lyder det Mette Frederiksen.

I dag er aktiv dødshjælp ulovligt i Danmark.

Læger mod borgerforslag

Et borgerforslag om at legalisere praksissen nåede dog 50.000 underskrifter i maj. Derfor skal emnet tages op i Folketinget.

I den forbindelse udtrykte Lægeforeningen sin modstand.

Lægeforeningen er dog imod aktiv dødshjælp, og de er dybt bekymrede over Mette Frederiksens udmelding.

“Vi deler ønsket om at sikre døende en bedre og værdig sidste tid. Men der er brug for at styrke mulighederne for at give lindrende behandling, ikke at forårsage patientens død,” siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, i en udtalelse.

Hun mener, at erfaringer fra udlandet viser, at aktiv dødshjælp skaber problemer.

“Vi har set en sådan glidebaneeffekt eksempelvis i Holland, hvor antallet af tilfælde af aktiv dødshjælp er stigende, og hvor det også tilbydes til grupper, som ældre der lider af demens, og børn over 12 år. Det er helt uacceptabelt for os.”

Værdighed i den sidste tid

I sin tale nævner Mette Frederiksen, at ressourcestærke kan tage til Schweiz for aktiv dødshjælp.

Men ifølge hende skal det ikke være et spørgsmål om ressourcer.

“Det handler om værdighed i den sidste tid i livet,” siger Mette Frederiksen.

Hun mener, at der er brug for, at debatten tages i et eftertænksomt tempo.

“Det skal selvfølgelig ikke være meningsmålinger, det skal heller ikke være eksperter, der afgør vores vej på dette spørgsmål. Det er nødt til at være en diskussion, vi har med hinanden. I vores familier. I vores vennekreds. Som mennesker og borgere,” siger hun.

 

Brug for samtalen

Mette Frederiksen fremhæver, at hun selv har siddet i den svære situation, hvor hun skulle tage afsked med sine nærmeste.

“Min anbefaling er, at vi ikke konkluderer – slet ikke hurtigt. Men samtalen har vi brug for,” siger hun Mette Frederiksen.

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, hilser debatten om aktiv dødshjælp velkommen og kalder den fyldt af dilemmaer.

Hun er selv uafklaret om sin egen holdning.

“Det dilemmafyldte i det er selvfølgelig, at hvis du tager et ældre menneske, kan det menneske føle sig presset, og sådan kan det også være med meget syge mennesker,” siger hun.

“Der kan også være læger, der vil have meget svært ved at udføre og assistere på den måde.”

Partileder for dødshjælp

Liberal Alliances folketingsgruppe bliver fritstillet, så hver enkelt selv kan tage stilling til spørgsmålet.

Det fortæller formand Alex Vanopslagh (LA) til Ritzau.

Selv er han for aktiv dødshjælp.

“Når det kommer til etiske spørgsmål, har jeg stor respekt for, at det etiske hurtigt bliver meget personligt,” siger han.

“Det er op til hvert enkelt medlem at finde ud af, hvad man mener på det område. Personligt er jeg tilhænger af, at vi ser på, hvordan vi i højere grad kan tillade aktiv dødshjælp i Danmark, siger Alex Vanopslagh.

Også regeringspartiet Moderaterne er klar til at tage debatten.

“Vi skal turde at tale meget mere om svære etiske dilemmaer! – og i denne henseende “en værdig død”,” skriver politisk ordfører Monika Rubin (M) på Twitter.

Det er aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp er en praksis, hvor en person bevidst og med vilje hjælper en anden person med at dø for at afslutte deres lidelse.

Det indebærer normalt at give en dødelig dosis medicin til en person, der lider af en uhelbredelig sygdom eller tilstand, eller som oplever uudholdelig smerte.

Aktiv dødshjælp adskiller sig fra passiv dødshjælp, hvor man afstår fra at påbegynde eller fortsætte livsforlængende behandling, hvilket tillader personen at dø naturligt.

Det er vigtigt at bemærke, at holdninger og lovgivning vedrørende aktiv dødshjælp varierer betydeligt på tværs af lande og jurisdiktioner. I nogle områder er det lovligt og reguleret under visse betingelser, mens det i andre lande er ulovligt og betragtes som etisk kontroversielt.

Debatten om aktiv dødshjælp berører mange komplekse spørgsmål, herunder etiske, religiøse, juridiske og medicinske overvejelser.

Forsvarere af aktiv dødshjælp argumenterer ofte for, at det er et spørgsmål om autonomi, værdighed og at give mennesker retten til at bestemme over deres eget liv og død. Modstandere hævder, at det underminerer fundamentale etiske principper, såsom at beskytte menneskers liv og værne om den medicinske professionsetik.

Hvad mener du?

Skal der indføres ret til aktiv dødshjælp? Sig din mening på Faglige Seniorers Fcaebook-side.

Først publiceret: torsdag 15. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.