"Jeg ved jo allerede nu, at hvis jeg ikke får hjælp til at dø, bliver det en slem død. Jeg ved, at jeg vil blive kvalt langsomt i mit eget slim, og det skræmmer mig", fortæller 63-årige Pia Carlsen.

Pia ønsker aktiv dødshjælp: Jeg vil ikke kvæles i mit eget slim

Med fremskreden KOL og lungekapacitet på kun 20 procent kan 63-årige Pia Carlsen se frem til en langtrukken og pinefuld død. Hun er vred over, at hun ikke selv kan bestemme over sin død.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Hun har kun luft nok til at tale, når hun sidder ned.

Men selv når hun sidder stille, afbrydes hun af langtrukne hosteanfald, hvor hun må hive efter vejret.

63-årige Pia Carlsen ved godt, at hun ikke får et langt liv, for med fremskreden KOL og en lungekapacitet på kun tyve procent, er der intet håb om bedring.

“Jeg var hos en læge, der kun gav mig to år mere at leve i. Hun sagde, at jeg ville blive kvalt langsomt og få en smertefuld død. Jeg er jo heldigvis ikke død endnu, og der er gået to år, men jeg ved ikke hvor længe jeg har,” siger den tidligere frisør fra Korsør.

Hjælp til at dø

Pia Carlsen er stadig indstillet på at leve for sine børn og børnebørn, men når hun ikke længere kan holde sygdommen ud, vil hun gerne have hjælp til at dø.

“Jeg ved jo allerede nu, at hvis jeg ikke får hjælp til at dø, bliver det en slem død. Jeg ved, at jeg vil blive kvalt langsomt i mit eget slim, og det skræmmer mig.”

Hun er ved, at lægerne ikke kan gøre ret meget for at hjælpe hende. Hun er oppe på fuld dosis i al sin medicin, og det er ikke længere nok til at holde symptomerne på afstand. Derfor rykker tankerne om døden hele tiden nærmere.

“Jeg vil ikke have, at mine børn og børnebørn skal se mig dø på den måde og jeg vil have mit eget frie valg til at sove ind, den dag jeg er klar til at tage herfra. Jeg er vred over, at jeg ikke selv må bestemme, hvordan jeg vil dø. Hvorfor skal andre skal bestemme over mit liv og min død?”

Så sin mor dø langsomt

Pia Carlsen har oplevet, hvor slem døden kan være på nærmeste hold. For 12 år siden mistede hun sin mor til cancer efter et langtrukkent og smertefuldt forløb.

“Hun fik en rigtig frygtelig død. Hun havde altid været en frodig og glad kvinde, men til sidst var hun lige så lille som en 12-årig, husker Pia Carlsen, mens tårerne presser sig på.

Hun valgte ammen med sin søster at tage moren hjem fra hospitalet, for selv at passe hende i den sidste tid. Men det var rigtig svært og Pia lider under minderne endnu.

“Hun lå bare der og kunne hverken spise eller drikke, så hun sultede jo langsomt ihjel. Hun blev mere og mere fraværene, indtil vi kunne mærke at hun blev kold fra tæerne og opefter.”

Legaliser aktiv dødshjælp

Det tog Pia Carlsens mor tre måneder at dø.

Tre smertefulde og uværdige måneder, som Pia ville ønske, hun kunne have skånet sin mor for.

“Det er ikke værdigt, at mennesker skal ligge i flere måneder og lide. Hverken for den syge eller for de pårørende.”

Følg historien i nyhedsbrevet

Du kan følge historien i Faglige Seniorers nyhedsbrev, der udkommer hver onsdag morgen. Nyhedsbrevet er gratis.

Tilmeld dig her. Du er samtidig med i konkurrencen om brunch for to.

Hun mener, at man bør kunne indgå en aftale om at få hjælp til at dø, når man ikke længere har noget livskvalitet. Det ønsker hun selv, for hun vil ikke ende som en grøntsag, som hun udtrykker det.

Derfor har hun gjort sig en del tanker om, hvordan hun kan komme herfra, når hun ikke længere kan holde livet og sygdommen ud.

Men allerhelst vil hun have en læges hjælp til at sove stille ind, og det valg støtter både hendes børn og hendes kæreste op om.

“Der er masser af måder at afslutte sit liv, men det er jo ikke rart for de pårørende at finde dig på den måde. Det skal være en læge, der kan gøre det på en ordentlig måde,” siger Pia Carlsen.

Hvad er din holdning?

Hvad er din holdning? Skal Pia og andre – der ønsker det – have ret til aktiv dødshjælp? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Sygdommen kommer snigende

KOL er en sygdom, der udvikler sig langsomt og snigende. Symptomer, du skal være opmærksom på, er hoste, åndenød og slim.

Den vigtigste årsag til KOL er tobaksrygning, og cirka 85 procent af alle tilfælde af KOL skyldes rygning.

Mange tænker derfor, at symptomerne skyldes deres rygning, men tænker ikke på at det kan være KOL – og ved det måske ikke. Eller tænker det skyldes, at de er er i dårlig form eller blot det, at de er blevet ældre.

Du opdager måske heller ikke symptomerne lige med det samme, fordi sygdommen netop udvikler sig snigende.

I begyndelsen mærker du måske kun, at du nemmere bliver forpustet, når du anstrenger dig fysisk for eksempel ved sport eller højere aktivitet i det hele taget. Efterhånden bliver du måske forpustet, får reelt åndenød eller hoster slim op også ved almindelige hverdagsaktiviteter.

Det kan eksempelvis være, når du går på trapper, cykler eller hvis du går i et rask tempo og bærer på noget samtidigt. Og hosten opfatter du bare som tobakshoste.

Måske har du også vænnet dig til at have åndenød og hoste med eller uden slim. Men det er ikke almindeligt at have disse symptomer over længere tid. Uanset hvor gammel du er, hvordan din fysiske form er, eller om du ryger.

Har du oplevet åndenød og hostet med eller uden slim i en periode på 2 måneder eller mere, er det meget vigtigt, at du reagerer og går til læge. For KOL er en sygdom, der langsomt forværres, hvis der ikke gribes ind.

Men holder du op med at ryge, kan du bremse sygdommen. Og holder du dig fysisk aktiv og giver lægen dig inhalationsmedicin, kan det mindske symptomerne og forbedre din livskvalitet

Kilde: Tekst fra Lungeforeningen

Først publiceret: mandag 7. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 11:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.