98 procent af danskerne er enige i, at "det er vigtigt at have en velfungerende offentlig sektor, der tager sig af ældre, børn, syge og udsatte borgere."

Alderdommens velfærd: Danskerne er bekymrede

Mere end halvdelen af danskerne er bekymrede for personale- og ressourcemangel i den offentlige ældrepleje, viser undersøgelse fra FOA.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

En ny befolkningsundersøgelse viser, at et flertal af danskerne i høj grad er bekymrede for, om der er personale og ressourcer nok i den offentlige ældrepleje til at passe godt på dem selv og deres nære, når behovet opstår.

47 procent svarer enten “i meget høj grad” eller “i høj grad”, mens 31 procent svarer “i nogen grad”. Kun 11 procent svarer “i mindre grad” eller “slet ikke”.

Det viser undersøgelsen, der er foretaget af Epinion i forbindelse med FOAs igangværende lønkampagne,

“Det er desværre kun gået én vej for velfærden de sidste mange år, men undersøgelsen viser, at danskerne er enige med FOA, når vi siger, at det er på tide, vi retter op og sikrer ældreplejen,” siger Mona Striib, forbundsformand i FOA, der mener, at det skal gøres mere attraktivt at uddanne sig som social- og sundhedsassistent og -hjælper, og her kommer man ikke udenom et løft af lønnen.

Fortjener mere i løn

Epinions undersøgelse rummer også spørgsmålet om, hvorvidt offentligt ansatte i den borgernære velfærd fortjener bedre løn. Det mener 84 procent., at de gør, mens 90 procent er enige i, at løn- og arbejdsvilkår spiller en vigtig rolle i forhold til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere i den offentlige sektor.

“Personalemanglen i ældreplejen vokser dag for dag, mens politikerne famler i blinde for at finde løsninger, der ikke koster noget. Glem det, venner – I er nødt til at hive tegnebogen op af lommen og sikre lønnen. Heldigvis er den danske økonomi bomstærk, så der ER råd til det,” siger Mona Striib.

Modet mangler

Forbundsformanden mener, at rekrutteringsproblemerne i de store velfærdsfag har vokset sig så store, fordi ingen tidligere regeringer har haft modet til at gøre noget ved det.

Følg historien i nyhedsbrevet

Du kan følge historien i Faglige Seniorers nyhedsbrev, der udkommer hver onsdag morgen. Nyhedsbrevet er gratis.

Tilmeld dig her. Du er samtidig med i konkurrencen om brunch for to.

Det strider imod danskernes ønske, for den førnævnte undersøgelse viser også, at 98 procent af danskerne er enige i, at “det er vigtigt at have en velfungerende offentlig sektor, der tager sig af ældre, børn, syge og udsatte borgere.”

“Hvis vi ønsker, at vores børn og børnebørn skal vokse op i et samfund, der griber dem, der falder – og det ønsker danskerne tydeligvis – så er vi nødt til at se noget politisk handling. Og hellere i går end i morgen,” siger Mona Striib.

Hvad mener du?

Bekymrer det dig, om der personale og ressourcer nok i den offentlige ældrepleje til at passe godt på dig  selv eller nære, når behovet opstår?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 19. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.