
Undgå sprøjtemidler: Her kan det være en fordel at købe økologisk – eller dansk
Når det kommer til konventionelle frugter, grøntsager og korn, indeholder de ofte rester af sprøjtemidler. Der er især 10 fødevarer, som du skal holde øje med, hvis du vil skære ned på sprøjtemidler.
Senest opdateret: tirsdag 20. juni 2023
Går du efter økologisk eller ikke-økologisk, når du fylder indkøbskurven med fødevarer? Måske tænker du slet ikke over det?
Uanset hvad, er det værd at vide, hvor du skal sætte ind, hvis du gerne vil gøre en ekstra indsats for at holde sprøjtemidler på afstand.
Hvad er sprøjtemidler?
Sprøjtemidler, også kendt som pesticider, anvendes til at bekæmpe ukrudt, svampe, skadedyr og regulere væksten af planter.
Konventionelle fødevarer kan indeholde rester af disse sprøjtemidler, skriver Forbrugerrådet Tænk.
Økologiske fødevarer og dansk producerede fødevarer
Hvis du ønsker at undgå rester af sprøjtemidler, er det en betydelig forskel at vælge økologiske produkter. Økologiske fødevarer er ikke sprøjtet med pesticider, med nogle få undtagelser.
Hvis du ikke køber økologisk, kan du også overveje at vælge danske fødevarer. Generelt har danske fødevarer færre pesticidrester sammenlignet med udenlandske produkter.
Hvorfor undgå sprøjtemidler?
Selvom rester af sprøjtemidler i små mængder isoleret set ikke udgør en sundhedsrisiko, bliver du udsat for kemikalier fra mange kilder i din dagligdag, herunder personlige plejeprodukter.
I kombination med disse andre kemikalier er der mistanke om, at pesticider kan bidrage til hormonforstyrrende effekter. Dette kaldes cocktaileffekten.
Det kan derfor være en god idé at reducere den mængde af sprøjtemidler, du udsættes for. Ved at gøre det, beskytter du din krop mod potentielt problematiske stoffer.
Valg af økologisk eller dansk
Når du ønsker at undgå rester af sprøjtemidler, er der visse fødevarer, hvor valget af økologisk eller dansk gør en stor forskel i forhold til udenlandske produkter.
Her er en liste over 10 fødevarer, som man i 2022 fandt rester af sprøjtemidler i:
Æbler:
- 55 procent af ikke-økologiske danske æbler
- 92 procent af ikke-økologiske udenlandske æbler
Hvedemel, fuldkornshvedemel og kerner:
- 30 % i ikke økologiske dansk korn
- 50 % i udenlandske prøver
Salater:
- 7 procent af ikke-økologiske danske salater
- 53 procent af ikke-økologiske udenlandske salater
Tomater:
- 0 procent af ikke-økologiske danske tomater
- 63 procent af ikke-økologiske udenlandske tomater
Gulerødder:
- 20 procent af ikke-økologiske danske gulerødder
- 33 procent af ikke-økologiske udenlandske gulerødder
Pærer:
- 28 procent af ikke-økologiske danske pærer
- 91 procent af ikke-økologiske udenlandske pærer
Jordbær:
- 75 procent af ikke-økologiske danske jordbær
- 90 procent af ikke-økologiske udenlandske jordbær
Kartofler:
- 43 procent af ikke-økologiske danske kartofler
- 59 procent af ikke-økologiske udenlandske kartofler
Agurker:
- 58 procent af ikke-økologiske danske agurker
- 81 procent af ikke-økologiske udenlandske agurker
Vindruer:
- 91 procent af ikke-økologiske udenlandske vindruer
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Først publiceret: tirsdag 20. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 20. juni 2023 kl. 13:22