Finansloven: Regeringen skrotter udvidelse af seniorpensionen
Regeringen afsætter 500 millioner kroner til den såkaldte forhandlingsreserve og dropper en udvidelse af seniorpensionen, viser finansforslaget for 2024.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Regeringen afsætter 500 millioner kroner til den såkaldte forhandlingsreserve og dropper en udvidelse af seniorpensionen, viser finansforslaget for 2024.
Den ventede udvidelse af seniorpensionen ville betyde, at flere kunne blive omfattet af ordningen.
I dag må en ansøger maksimalt have en arbejdsdygtighed på 15 timer, og den grænse skulle hæves til 18 timer, så flere blev omfattet. Men den tanke er altså nu skrottet.
Det fremgik af regeringens præsentation af finansloven for 2024.
Kassen er blevet større
Der er afsat 500 millioner kroner til den såkaldte forhandlingsreserve, som kan forhandles med partierne. Sidste år var tallet 400 millioner kroner.
“Kassen er blevet større, og inflationen er blevet mindre, siden vi stod her sidst,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).
“Dansk økonomi er med andre ord bomstærk. Det giver os muligheden for igen at løfte blikket lidt op og se på, hvor vi gerne vil lave nogle vigtige investeringer i det danske samfund,” siger Wammen.
Det finanspolitiske råderum opjusteres med 4 milliarder kroner, siger Nicolai Wammen. Det finanspolitiske råderum er et mål for, hvor mange penge politikerne kan afsætte til nye initiativer – eller til at sænke skatterne.
Millard til borgernære velfærd
Regeringen lægger med finansloven også op til, at der kommer flere penge til sundhedssystemet, når der kommer flere ældre og børn i Danmark.
Velfærden i kommuner og regioner løftes med investeringer i den borgernære velfærd på samlet 1 milliard kroner.
“Dette skal ses i sammenhæng med, at regeringen i foråret præsenterede en sundhedspakke på samlet 5 mlliarder kroner årligt frem mod 2030. Derudover gives et markant løft af psykiatrien på cirka 3,2 milliarder kroner frem mod 2030,” lyder det i forbindelse med fremlæggelsen af finanslovsudspillet.
Udsatte ældre og kollektiv transport
Regeringen har med finanslovsforslaget afsat en reserve på 100 millioner kroner årligt i perioden 2024-2027 til at understøtte en styrket indsats for udsatte ældre.
Desuden tilføres den kollektiv transport 100 millioner kroner årligt i fra næste år til 2027.
Midlerne til den kollektive transport kan for eksempel gå til at implementere anbefalinger fra Ekspertudvalget om kollektiv mobilitet i Danmark. Udvalget skal blandt afdække, hvordan nye kollektive transportløsninger kan understøtte mobiliteten i hele landet og blandt andet give anbefalinger til at indrette takster, der kan understøtte brugen af kollektiv transport.
FH: Positivt
Udspillet til finanslov får ros med på vejen fra Fagbevægelsens Hovedorgansiation.
“Det er positivt, at regeringen har indset, at der er behov for at investere i velfærden, og finanslovsforslaget indeholder da også en række vigtige prioriteringer. En ekstra milliard til kommuner og regioner er en kærkommen håndsrækning, men vi ved også, at både kommuner og regioner fortsat har stramme rammer for den borgernære velfærd,” siger Morten Skov Christiansen.
Samtidig ser FH med forventning mod regeringens kommende udspil på ældreområdet, hvor den varsledes frisættelse af den offentlige sektor skal realiseres.
Beklager at seniorpension ikke forbedres
FH noterer dog med beklagelse, at regeringen også annonceret en tilbagerulning af de forbedringer af seniorpensionsordningen, der var aftalt.
“Det er selvfølgelig ærgerligt, at de strør malurt i bægret ved at sløjfe den forbedring af seniorpensionsordningen, som ellers var aftalt. Samlet set er der dog tale om en rigtig god finanslov med mange fornuftige, velplacerede og vigtige prioriteter,” siger Morten Skov Christiansen.
Se forslaget til Finanslov 2024 HER
Finansloven i hovedtræk
Regeringen har torsdag præsenteret finanslovforslaget for 2024. Forslaget er statens budget for det kommende år. Læs hovedtrækkene her:
* Aflyst udvidelse af seniorpensionen: Det vil medføre besparelser på 500 millioner kroner.
* Lille forhandlingsevne: Forhandlingsreserven kommer til at udgøre 500 millioner kroner, hvilket betyder, at der ikke er mange penge at forhandle om for Folketingets resterende partier.
* Højere befordringsfradrag: Regeringen vil hæve befordringsfradraget med 100 millioner kroner årligt de næste fire år og indføre et "fuldt landevejsprincip", så det bliver billigere at sejle med færge i Danmark.
* Ventetiden hos domstolene skal forkortes: Regeringen vil afsætte 1,8 milliarder kroner til domstolene for at nedbringe lange sagsbehandlingstider ved domstolene.
* Udenrigstjenesten skal styrkes, og regeringen vil derfor styrke tjenesten med et løft på 12 procent over de næste fire år.
* Bedre vilkår til dansk elitesport: Regeringen vil afsætte 68,6 millioner kroner til Team Danmark over de næste fire år.
* Ekstraundervisning i små hold til fagligt svage elever: Regeringen vil afsætte penge til at sikre basale færdigheder i dansk og matematik hos de ti procent fagligt svageste elever i grundskolen.
* Forhøjede dagpenge fastholdes, så visse ledige kan opkvalificere sig inden for de brancher, der mangler arbejdskraft.
* Støtte til at bekæmpe skovrydning i Amazonas-skoven i Sydamerika: Her vil regeringen afsætte 150 millioner kroner.
* Styrkelse af psykiatrien: Regeringen vil frem mod 2030 afsætte i alt 3,2 milliarder kroner ekstra til psykiatriområdet.
Kilder: Finansministeriet
Først publiceret: torsdag 31. august 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:43