Fremover kan man højst få udleveret to pakker om dagen på apoteket af visse typer medicin.

Loft over hvor meget medicin du må købe

Fremover kan kunder på apoteket højst købe to pakker håndkøbsmedicin om dagen, når man køber visse typer medicin såsom hovedpinepiller og køresygetabletter.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Lægemiddelstyrelsen har besluttet at begrænse antallet af pakninger, man må købe per dag, for at mindske risikoen for forkert brug af medicin.

Det fremgår af Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Fremover kan man højst få udleveret to pakker om dagen på apoteket af visse typer medicin. Det gælder håndkøbsmedicin som smertestillende medicin som hovedpinepiller, køresygetabletter eller midler mod diarré.

Der er tale om det, som Lægemiddelstyrelsens betegner som medicin i HA18 og HX18.

I forvejen kan man kun få udleveret en pakke ad gangen i håndkøb af disse typer medicin, hvis man handler i en kiosk eller et supermarked.

Ikke den store ændring

Tal fra apotekerne viser, at deres kunder normalt ikke køber mere end to pakker ad gangen i håndkøb.

Derfor vurderer Lægemiddelstyrelsen, at kunderne generelt ikke kommer til at mærke en væsentligt ringere service, end de er vant til. Og med begrænsningen til to pakker, er der stadig mulighed for, at man for eksempel både kan købe en pakke til at have liggende i sommerhuset og en til medicinskabet derhjemme.

De kunder, der for eksempel har brug for at få paracetamol i større mængder, bør få det ordineret på recept fra lægen.

Apoteket kan desuden fortsat udlevere flere pakker i håndkøbsstørrelsen, hvis man har en recept fra sin tandlæge eller læge.

Vil beskytte selvmordstruede

Beslutningen om at begrænse det antal pakninger, der må udleveres, er truffet på baggrund af et stigende antal henvendelser fra fagfolk og pårørende til selvmordstruede personer.

De peger på, at risikoen for overdoser og selvmordsforforsøg forøges, når det er meget nemt kan skaffe sig større mængder håndkøbsmedicin. En vurdering, som Lægemiddelstyrelsen er enig i.

Begrænsningerne træder i kraft 15. september 2023.

Hvad mener du?

Hvad synes du om den nye begrænsning til maksimalt to pakker medicin? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: onsdag 6. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.