Politiet ser lige nu rigtig mange sager, hvor svindlere via et taletidskort udgiver sig for at være barn af den, de SMS’er til.

Politiet ser lige nu rigtig mange sager, hvor svindlere via et taletidskort udgiver sig for at være barn af den, de SMS’er til.

Politiet advarer mod SMS’er fra falske børn

Flere end 100 sager om forældre, der er blevet narret til at overføre titusindvis af kroner til svindlere, der udgiver sig for at være barn af offeret. Også bedsteforældre er blevet snydt.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

”Hej mor, jeg mistede min telefon tidligere. Gem mit nye nummer”.

Sådan lyder indledningen til en længere SMS-korrespondance – en korrespondance, der ender med, at en mor mister titusindvis af kroner.

Politiet ser lige nu rigtig mange sager, hvor svindlere via et taletidskort udgiver sig for at være barn af den, de SMS’er til.

Korrespondancen kan for eksempel udvikle sig til, at barnet har en regning, der skal betales i dag, eller har noget gæld, der er deadline på at få tilbagebetalt.

Og det er selvfølgelig noget bøvl, må man forstå, når man har mistet sin telefon og ikke lige kan nå forbi banken også videre.

Også bedsteforældre har været udsat for at blive svindlet af falske børnebørn.

Overfører store summer

Svindlerne skyder mange beskeder af sted, som de ikke får noget ud af, men der er altså også en hel del, som de får overtalt til at overføre store summer.

“I de fleste sager, vi har set den seneste tid, er det omkring 30.000 kroner”, fortæller Susanne Kiel Nielsen, der er politikommissær i Midt- og Vestjyllands Politi.

“Jeg kan ikke modtage opkald”

Svindleren har også forklaringer klar på, hvorfor sønnen eller datteren ikke lige har mulighed for at ringe forælderen op.

”Da jeg lige har registreret dette nummer, kan jeg ikke foretage eller modtage opkald i et par timer”, kan forklaringen for eksempel lyde.

”Det er selvfølgelig positivt, at man er der for ens børn, når de har brug for hjælp – også efter de er flyttet hjemmefra. Men det er altså også nødvendigt med en portion sund skepsis, og man bør ikke overføre penge for nogen, man ikke har talt med”, lyder rådet fra Susanne Kiel Nielsen.

Flere end 100 sager

Politiet har den siden begyndelsen af 2023 og til nu haft flere end 100 sager fra forældre, der er blevet snydt.

Ofrene er fordelt over hele landet.

Anmeldelser om internetbaseret, økonomisk kriminalitet går typisk ind hos politiets nationale enhed for særlig kriminalitet og fordeles derfra til de forskellige politikredse, der så efterforsker sagerne.

Politiets gode råd

• Vær sikker på, at det faktisk ér din søn eller datter (eller barnebarn), du skriver med. Du kan for eksempel forsøge selv at ringe dit barn op på det sædvanlige nummer eller insistere på, at han/hun låner en telefon og ringer dig op.
• Godkend ikke noget med NemID/MitID, som du ikke selv sidder med.
• Videregiv aldrig personlige oplysninger om dit NemID/MitID – heller ikke til familie og venner.
• Hold dine personlige koder for dig selv

Hjælp med at advare andre

Du kan hjælpe ved at gøre opmærksom på svindlen ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 19. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.