Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) taler for at punktere nogle af de myter, der hersker om seniorer for at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked.

Minister: Vi har brug for seniorerne

På Seniorernes Topmøde var beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) budskab klart: Der skal en kulturændring til for at skabe bedre arbejdsvilkår for seniorerne, så de får lyst til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Senest opdateret: fredag 3. november 2023

“Man kunne godt ønske sig en mere moderne udgave af Gnags’ sang “Når jeg bliver gammel”. Der er sket meget siden 1989, og drømmen er ikke bare at sidde på en bar eller en bænk der, hvor havet slår ind. Der er også rigtig mange, der drømmer om at sidde i en kantine med røverhistorier der, hvor havet slår ind.”

Sådan lydet der fra bekæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der tilføjer:

“Den drøm skal ud og leve for mange flere.”

Ane Halsboe-Jørgensen var torsdag til Seniorernes Topmøde, hvor hun gav sit bud på, hvad der skal til for at skabe de rette rammer for seniorerne, så de kan blive nogle ekstra år på arbejdsmarkedet, efter de har nået pensionsalderen.

Her gjorde hun det tydeligt for de fremmødte, at der er brug for seniorerne på det danske arbejdsmarked, der i forvejen mangler flere hænder, hvorfor det er meget vigtigt at kigge på, hvad der skal til, for at det kan blive en realitet.

To spor skal spille sammen

For det første er der det politiske spor, forklarede ministeren, hvorefter hun kom ind på afskaffelsen af modregning i folkepensionen.

“Det har vi selvfølgelig gjort, fordi selvom der er en stor arbejdsglæde blandt mange seniorer, så gør man det trods alt ikke for sine blå øjnes skyld. Det skal helst kunne mærkes på bankkontoen, når man giver den en ekstra tand,” sagde ministeren.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

De politiske tiltag i kampen for at holde lidt længere på seniorerne er uden tvivl nødvendige, men der er også et andet spor, som ministeren til gengæld gav udtryk for, at hun ikke kunne løse alene; nemlig kulturændringen.

“På den ene side arbejder flere seniorer, også efter pensionsalderen, det er virkelig vigtigt, at der er flere arbejdspladser og flere ordninger, der gør, at folk har mod og lyst på det. På den anden side har vi problemet med følelsen af at blive valgt fra ene og alene på grund af sin alder.”

“Min bekymring er, at på et tidspunkt, hvor vi virkelig mangler dygtige medarbejdere, så vil der være nogen, som ender med at træffe en beslutning og siger, at så er dette slutningen af arbejdslivet – imod deres vilje.”

Vi skal punktere myterne

Ane Halsboe-Jørgensen kom derfor med en stærk opfordring til arbejdsgiverne, der gik ud på, at de skal tage en snak med deres ældre medarbejdere, være åben over for seniorordninger og tænke det ind i deres virksomhed, inden folk er smuttet ud af døren og gået på pension.

Desuden skal lederne også have disse overvejelser med sig, når de ansætter, fordi der er dygtige, velkvalificerede mennesker blandt seniorerne, som godt kan have mange år i sig endnu, påpegede ministeren.

“Der er brug for, at vi får gjort op med nogle af de myter, der eksisterer om seniorer og i det hele taget se positivt på den kæmpestore ressource og potentiale, der ligger her,” sagde hun.

Bliv Seniorklar

Har du en plan for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet? Måske er du endnu ikke helt seniorklar.

seniorklar.dk kan du få hjælp til at lægge en plan for den gode overgang og få svar på nogle af de mange spørgsmål, som kommer, når du er over 55 år.

Overgangen fra arbejde til pension er en vigtig fase i de fleste menneskers liv.

Derfor har Faglige Seniorer og Østifterne investere tid og kræfter og 22,5 millioner kroner i at udvikle værktøjer, der kan hjælpe seniorerne i deres mange overvejelser.

Læs mere på seniorklar.dk

Først publiceret: torsdag 2. november 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 3. november 2023 kl. 08:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.