Gaverne til børnebørnene kan sagtens være fra genbrugsbutikken.

Bedsteforældre køber julegaverne brugt: Se hvad der hitter

Bedsteforældrene jagter genbrugsguld til børnebørnenes julegaver. Se hvad der hitter på genbrugsbutikkens hylder.

Senest opdateret: tirsdag 21. november 2023

Den ældre generation er nu også godt på vej ind på genbrugsmarkedet. Og de køber også julegaverne til børnebørnene brugt, viser en ny opgørelse.

90 procent af de unge har købt genbrug det seneste år, mens andelen blandt de 61-75-årige er vokset fra 57 procent i 2022 til 68 procent i 2023, fremgår det af nye tal fra DBA’s genbrugsindeks 2023.

Hos den landsdækkende kæde af loppesupermarkeder Børneloppen oplever man tilstrømningen af genbrugsglade bedsteforældre, der er på jagt efter brugte julegaver, kalendergaver og adventsgaver til børnebørnene.

“Forældrene har i mange år været gode til at købe genbrugsgaver til deres egne børn, men nu kommer bedsteforældrene virkelig på banen, siger Johanna Kiel, der er er medejer af og en af idékvinderne bag Børneloppen.

“Prisen betyder meget for dem. Nogle gange tror vi, at de køber julegaver, men så griner de og siger, at det egentlig bare er adventsgaver. Bedsteforældrene er lidt nogle banditter og køber store ting som dukkehuse, rutsjebaner eller fjernstyrede biler,” fortæller Johanna Kiel.

Forbrugsfest smager bedre brugt

Genbrugshandlen har generelt oplevet stor fremgang de seneste år, hvor corona, inflation og et stigende fokus på klima ifølge livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg har skabt røre i forbrugets andedam.

“Der har været mange år med høje konjunkturer og forbrugsfest, men det gav også lidt dårlig smag i munden, når man så, at vi brugte flere og flere penge hvert år til jul. Det er blevet mere alment accepteret at handle brugt, også fordi det betyder, at vi tager et ansvar,” siger Mads Arlien-Søborg.

Flere vil give og modtage brugt

På kun et år er andelen af danskere, der generelt gerne vil forære en brugt gave steget fra 42 til 52 procent, ifølge DBA’s Genbrugsindeks.

“For nogen har det nok tidligere været et problem, at de brugte gaver ikke kunne byttes. Men det er blevet mindre væsentligt, fordi der er flere, der tænker på det cirkulære og på det personlige i en gave uden byttemærke og som måske endda afviger fra ønskesedlen,” siger Johanna Kiel.

Vil du også støtte en god sag, når du køber genbrugs-julegaver, kan du handle hos for eksempel Røde Kors, Mødrehjælpen eller andre humanitære organisationer med genbrugsbutikker.

Disse 10 genbrugs-julegaver hitter

 Blandt Børneloppens 12 loppesupermarkeder er årets mest efterspurgte genbrugs-julegaver:

 • Paw Patrol (figurer, legetøj, udstyr)
 • Pokemon (både kort og legetøj)
 • Barbie (dukker, tøj, udstyr)
 • Hårpynt (sløjfer, elastikker, hårbøjler)
 • Pixibøger og andre små bøger
 • Klassiske legetøjsmærker som LEGO og BRIO
 • Små biler
 • Dukker, dukketøj og andet dukkeudstyr (for eksempel dukkevogne)
 • Krea-legetøj (perler, glimmer, modellervoks)
 • Klistermærker

Hvad er din holdning?

Er det OK at give gaver til børnebørnene, der er købt i genbrugsbutikker? Hvad mener du?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 21. november 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. november 2023 kl. 11:09

 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.