Politiet advarer: Pas på svindel-sms til Black Friday
Svindlere udnytter Black Friday til at sende sms'er, som skal få folk til at udlevere personlige oplysninger.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Er du vild med at spare og shopper til Black Friday, skal du holde et ekstra kritisk øje med de sms’er du får i indbakken.
Politiet advarer om, at udsalget desværre også en er oplagt mulighed for svindlere til at stjæle dine personlige oplysninger ved at udnytte din frygt for at miste adgang til eksempelvis MobilePay eller den pakke, du netop har bestilt.
Politiet opfodrer folk til at være på vagt, hvis man eksempelvis modtager en uventet opkrævning på sms for ekstra porto eller en sms fra MobilePay, hvor man bliver bedt om at logge ind med sit MitID.
“Linket leder ofte til en falsk hjemmeside, hvor kriminelle kan aflure personlige oplysninger som eksempelvis MitID-kodeord,” lyder det fra politiet.
Tusindvis af anmeldelser
Det seneste år har politiet modtaget flere end 7.700 anmeldelser om sms-svindel.
Antallet af anmeldelser er steget voldsomt i de seneste år, og det er danskere i alle aldersgrupper, der uforvarende deler personlige oplysninger og/eller kortoplysninger med svindlerne.
”Vi har set en kraftig stigning i antallet af sager med svindel-sms’er, og derfor opfordrer vi alle til at være særligt på vagt over for sms’er med links til falske hjemmesider, hvor man skal afgive MitID-oplysninger, kortoplysninger eller lignende, siger Kresten Munksgaard, leder af sektionen for forebyggelse og analyse i Nationalt Center for It-Kriminalitet – en del af National enhed for Særlig Kriminalitet.
Svært at gennemskue
Svindlerne er gode til at få sms’erne til at virke troværdige, blandt andet ved hjælp af spoofing, hvor en svindel-sms kan manipuleres til at se ud som om, den kommer fra MitID, MobilePay eller en anden troværdig afsender.
“De udnytter, at mange af os har travlt i hverdagen og ikke når at tænke os om en ekstra gang, når vi modtager en sms, der beder os om at indtaste personlige oplysninger via et link. De spiller på vores tvivl og frygt for at miste adgang til vigtige tjenester,” siger Kresten Munksgaard.
Undlad at indtaste kortoplysninger
Det kan være svært at gennemskue, om en sms fra eksempelvis MitID, din Region eller MobilePay er ægte eller ej. Derfor er opfordringen, at man – hvis man er i tvivl – sletter sms’en og i stedet kontakter den formodede afsender og spørger, om henvendelsen er af reel karakter.
”En vigtig tommelfingerregel er, at banker, offentlige myndigheder og troværdige virksomheder aldrig vil bede dig om at logge på dit MitID eller udlevere personlige oplysninger via links i sms’er og mails eller over telefonen. Indeholder sms’en et link til en opkrævning eller udbetaling bør man også slette den,” siger Kresten Munksgaard.
Kommer man alligevel til at klikke på et link, skal man lade være med at indtaste sine kortoplysninger eller personlige koder til eksempelvis MitID eller netbank.
Del advarsel med andre
Du kan hjælp andre ved at dele denne advarsel. Det kan du gøre på Faglige Seniorers Facebook-side.
7 tip: Sådan beskytter du din MobilePay
Du kan beskytte din MobilePay ved at følge disse råd:
1 Klik aldrig på links i en mail eller sms, som beder om dine følsomme, personlige oplysninger og påstår at komme fra MobilePay. Slet dem.
2 Vær opmærksom på, at MobilePay kun sender dig et link, hvis det udtrykkeligt er aftalt med dig forud for beskeden.
3 Hold altid din MobilePay-kode skjult. Det samme dit MitID/NemID.
4 Pas på ”shoulder surfing”, altså at koder til telefon og MobilePay aflures over skulderen. Brug helst kun Face- eller Touch ID for at styrke sikkerheden af dit login.
5 Del aldrig koden til MobilePay eller til din telefon med nogen. Og sørg for, at de to koder er forskellige.
6 Hvis du for eksempel skal lægge et nyt kort ind i MobilePay, får du som ekstra sikkerhed sendt en sekscifret kode som sms. Vis den ikke til nogen.
7 Lad være med at udlevere eller udlåne din telefon til folk, du ikke kender.
Først publiceret: tirsdag 21. november 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:29