I danske hjem står det så slemt til, at langt de fleste hjem vil kunne øge deres udluftning i nattetimerne betydeligt - og dermed forbedre kvaliteten af søvnen.

Ventilation i soveværelset forbedrer nattesøvnen

Bliver du 80 år gammel, bruger du 25 af dem på at sove og for det meste i dit soveværelse. Derfor undersøgte forskerne sammenhængen mellem ventilation i soveværelset og søvnkvalitet.

Senest opdateret: torsdag 23. november 2023

Sov du dårligt i nat? Du vågnede flere gange, og din søvn var ikke så dyb. Faktisk tog det også noget tid, før du kunne falde i søvn, og i dag er du træt og ufokuseret.

Det kan potentielt være ventilationen i dit soveværelse, som giver en dårlig luftkvalitet og små søvnvanskeligheder. Det skriver Videnskab.dk.

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

Et studie fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) undersøgte 34 voksne menneskers søvn i deres eget hjem over fire uger. Det overordnede billede er, at søvnen forbedres med høj ventilation, og testpersonerne falder hurtigere i søvn.

»Hvis man har for lav ventilation i soveværelset, har det en negativ effekt på søvnkvaliteten, fordi indeklimaet bliver dårligere,« siger Pawel Wargocki, der er professor på Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU Sustain og forsker i indeklima, til Videnskab.dk.

»Hvis man forøger ventilationen i soveværelset, forbedrer det både indeklimaet og søvnen,« fastslår professoren.

Ventilation svarende til gennemtræk 

Forsøgene i studiet blev lavet i specifikke boliger i Belgien, da boligerne har et specielt ventilationssystem, som forskerne kunne styre uden at brase ind i testpersonernes hjem.

Systemet er ikke mere kompliceret, end at det tillader at blive styret online og på tre funktioner: Høj, middel og lav ventilation.

Den høje ventilation kan ifølge Pawel Wargocki sammenlignes med at have gennemtræk med døre og vinduer åbne. Dog understreger han, at en direkte sammenligning er svær.

Læs også på Videnskab.dk: God søvn: Her er fem fif fra forskerne

Søvn derhjemme

Forsøgspersonerne havde ikke mulighed for at vide, om de sov med en høj, lav eller middel ventilation, når de dagen efter gav svar på, hvordan de havde sovet. Og de kunne sove i deres eget hjem under forsøgene, hvilket er ret unikt for studiet.

Netop det er en stor force, ifølge Ali Amidi, der er lektor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og ikke har deltaget i studiet.

»Det er positivt ved studiet, at de laver forsøgene i hjemmet. Vi ved fra forskning, at når folk sover i søvnlaboratorium, så sover de generelt dårligere,« siger Ali Amidi.

Står slemt til

Ali Amidi er ikke særlig overrasket over resultatet, men begejstret for forskningen på det underbelyste emne.

Soveværelset har ofte den ringeste udluftning i hjemmet. Det kan være ret problematisk, når soveværelset er det rum, vi gennem livet bruger flest timer i. Hvis man når at blive 80 år, hvilket en gennemsnitsdansker gør, så bruger man 25 år på at sove.

I danske hjem står det så slemt til, at langt de fleste hjem vil kunne øge deres udluftning i nattetimerne betydeligt.

“Vi skal faktisk omkring fordoble ventilationen, i forhold til hvad bygningsreglementet typisk går ud fra. Men vi har også brug for flere studier, som viser den rigtig luftmængde,” siger Pawel Wargocki.

Klar forandring

Mennesker med søvnproblemer blev sorteret fra i forsøget. Fokus i studiet var nemlig, hvordan ventilation i soveværelset påvirker mennesker med almindelige søvnmønstre.

Ali Amidi er en smule mere skeptisk overfor, hvor meget de faktisk kan sige ud fra studiets resultater. Han mener, at der er en udfordring med målingen af søvnkvaliteten i studiet, som generelt er en udfordring i mange søvnstudier.

“De bruger det her device (et aktivitetsur, red.) til at måle søvnkvaliteten, som er relativt dårligt til at bedømme søvnens stadier. Det overestimerer let søvn og underestimerer både dyb søvn og søvneffektivitet,” siger Ali Amidi, der forsker i søvn og tidligere har lavet studier med Pawel Wargocki.

Han mener dog, at de i studiet har fundet en forskel i forhold til ventilation og søvn blandt testpersonerne, som virker troværdig.

“Vi kan se en ret klar forandring, og derfor tyder vores resultater på, at søvnkvaliteten forbedres. Vi har dog brug for flere studier, som bekræfter disse resultater,” siger Pawel Wargocki.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Hvilken stilling bør jeg sove i, og er der en “rigtig” måde at ligge på?

Før gjorde beskidt vand os syge – nu er fjenden dårlig luft: Helt ny tilgang til indeklima er et must 

Sådan får du et godt indeklima derhjemme

Hvad er dit tip?

Hvad gør du selv for at falde i søvn – og få en god nats søvn? Del gerne dine råd med andre på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 23. november 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 23. november 2023 kl. 14:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.