Selvom pensionisters økonomi er hårdt spændt for, så har de stigende priser ramt hårdere blandt andre grupper af danskere, fremgår det af en analyse fra Finans Danmark.

Så meget dyrere er det blevet at være pensionist

Stigende priser og renter har gjort det dyrere at leve som pensionist. Men andre er ramt endnu hårdere, viser opgørelse fra Finans Danmark.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

2.900 kroner. Om måneden.

Så meget dyrere er det blevet at være pensionistpar siden 2021 efter at inflationen for alvor satte ind i med stigende priser, eksploderende energipriser og højere renter.

Det viser en analyse fra Finans Danmark.

Og pensionisterne er ifølge analysen endda ikke den befolkningsgruppe, der er hårdest ramt

Børnefamilier hårdest ramt

Værst er det gået ud over familier med to voksne og to børn, der har skullet punge ud med 3.900 kroner mere om måneden i forhold til 2021.

”Mange danskere oplever pres på økonomien efter de seneste års voldsomme prisstigninger. Det gælder jo ikke mindst dem, der ikke havde så meget luft i økonomien i udgangspunktet, og som endnu ikke er kompenseret via lønstigninger. Dem skal vi være særligt opmærksomme på i den kommende tid,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Derfor lettere for pensionister

Analysen viser, at pensionisterne – når det gælder ægtepar – er noget mindre hårdt ramt end andre.

”Ser vi på et pensionistpar, er merudgifterne til de højere renter og priser noget lavere. Det skyldes, at deres forbrug typisk er mindre, og at de har mindre gæld,” fremgår det.

Faktisk har pensionister i gennemsnit relativt meget opsparing og har således nydt godt af de højere rentestigninger. Desuden har pensionister med rentetilpasningslån typisk ikke så stor gæld, oplyser Finans Danmark.

Faglige Seniorer: Hårdt ramt

Det kan godt være, at analysen fra Finans Danmark viser, at folkepensionister ikke er den gruppe af danskere, der er hårdest ramt.

Men 2.900 kroner – som det er blevet dyrere for pensionist-par om måneden – er trods alt en pæn slat  for et almindeligt gift eller samlevende par, der kun har folkepensionen. De får hver kun cirka 10.657 kroner i grundbeløb og pensionstillæg. Eller samlet lidt over 21.000 kroner om måneden – før skat, lyder det fra Faglige Seniorer.

“Derfor er det lidt billigt at påstå, at pensionister ikke er de hårdest ramte. Rigtig mange pensionister er endda meget hårdt ramt – og har det ofte økonomisk værre end børnefamilier med to voksne med lønindkomster, der er i en helt anden kaliber end folkepensionen,” siger formanden for Faglige Seniorer, Mette Kindberg, i en kommentar til analysen fra Finans Danmark.

“Jeg oplever, at pensionisterne har sværere ved at få husholdningen til at hænge sammen og at pengene ikke slår til, fordi priserne fortsat er høje – selv om inflationen er aftaget.”

“Langt de fleste folkepensionister har heller ikke mulighed for at tage et job og får derfor heller ikke  glæde af, at modregningen i pensionen for arbejdsindkomst bliver fjernet,” siger Mette Kindberg.

Hun gør også opmærksom på, at folkepensionen de seneste to år ikke er blevet reguleret i forhold til den aktuelle lønudvikling.

En opgørelse fra Finansministeriet viser, at at pensionisterne således halter 5,7 procent bagefter i købekraft.

Analysen har også set på de danskere, der mener, de er økonomisk pressede.

Her er seniorer over 60 år de danskere, der samlet set føler sig mindst presset på pengepungen i forhold til de 30-39 årige og unge under 30 år.

Tiltag øger indkomst

“Når det gælder niveauet for andelen, der føler sig presset økonomisk, er andelen lavere blandt de ældre, end hvad vi ser for andre aldersgrupper. Dette kan hænge sammen med, at ældre typiske har mindre gæld end yngre mennesker, og en del ældre har faktisk store opsparinger,” fremgår det af analysen fra Finans Danmark.

Analysen fremhæver også, at der fra politisk side er indført forskellige tiltag, som øger indkomsten for pensionister – for eksempel er modregningen for folkepensionister, der arbejder, blevet lempet.

Tag snak med banken

Selv om udsigterne er lysere end sidste år, oplever mange stadig store udfordringer: Antallet af danskere med en presset privatøkonomi gik fra 5 procent før energikrisen helt op til 20 procent, da inflationen og usikkerheden toppede sidste år, mens den nu er gået lidt ned igen til 15 procent.

”Jeg vil opfordre til, at man tager en snak med sin bank, hvis man oplever pres på økonomien – det er bedre at skære til og finde løsninger, inden presset bliver for stort,” siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark.

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

Læs analysen fra Finans Danmark

Hvad mener du?

Hvordan oplever du, at din økonomi har det i dag i forhold til 2021?

Fortæl om det og kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 4. december 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.