De nye regler om at fjerne modregning gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år. Derfor vil mange med et job kunne få fuld folkepension allerede nu, uanset hvor meget de tjener på arbejdet.

Har du udsat din folkepension: Overvej at få pengene ud nu

Folketinget vedtager nye regler, der fjerner modregning af egen arbejdsindkomst i folkepension, og derfor er det for mange ikke længere nogen fordel at vente med at få udbetalt folkepension.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Har du udskudt udbetalingen af folkepension, fordi du stadig arbejder? Så skal du måske overveje at sætte gang i udbetalingen snarest mulig.

Den opfordring kommer fra jurist Bodil Irene Jensen. Hun er specialkonsulent inden for socialjura hos organisationen Landbrug & Fødevarer.

Årsagen er, at Folketinget i denne uge vedtager nye regler. De fjerner, at en persons egen arbejdsindkomst fører til nedsættelse af folkepension.

”Dermed vil der for mange ikke længere være nogen gevinst ved at udsætte udbetaling af folkepension,” siger Bodil Irene Jensen.

Her er fidusen

Et eksempel viser fordelen ved at sætte gang i udbetaling af folkepension nu. En person i folkepensionsalderen arbejder stadig på fuld tid og har en årlig arbejdsindtægt på omkring 600.000 kroner.

Her kan udsættelse stadig betale sig

Der vil stadig være en mindre gruppe personer, som kan have glæde af at opsætte folkepension. Det er blandt andet dem, der skal betale topskat, også når de holder op med at arbejde.

Folkepensionen kan udsættes i op til ti år. Når topskatteyderne for eksempel til deres 77-års fødselsdag, beder om at få folkepensionen, så sker udbetaling af en sum for grundbeløb, uden at der skal betales topskat.

Det kan efter ti års udsættelse være et beløb på over 800.000 kroner, der udbetales på én gang. Sparet topskat af det beløb er 120.000 kroner.

Dermed vil han efter de hidtidige regler hverken kunne få udbetalt grundbeløb eller pensionstillæg. Han har derfor udsat (opsat) sin folkepension.

Hvis han stopper med at gå på arbejde og overgår til folkepension i 2024, vil han begynde at få udbetalt den opsatte pension. Han kan vælge at få det opsparede fulde grundbeløb som et éngangsbeløb.

Han vil også kunne vælge at få et ventetillæg til sit pensionstillæg i 10 år frem.

”Men hvis han for eksempel får udbetalt penge fra sine pensionsordninger, så kan det nedsætte eller helt fjerne pensionstillægget. Derfor kan det være en fordel at sætte gang i udbetalingen allerede nu og få det fulde pensionstillæg nu,” forklarer Bodil Irene Jensen.

Et lotteri

Det er for sent at sætte gang i udbetalingen af folkepension for den første del af 2023. Det kan først ske fra ansøgningen indsendes til Udbetaling Danmark.

”Men man kan nå at få fra for eksempel 1. juli i år,” nævner Bodil Irene Jensen.

Hun tilføjer, at det også skal med i betragtning, at det er lidt af et lotteri at udsætte folkepension. Det opsparede beløb er væk ved dødsfald. Arvingerne får ikke de ”opsparede” penge.

Læs i Seniorhåndbogen: Udskudt pension og ventetillæg

Pengene kommer senere

De nye regler om at fjerne modregning gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år. Derfor vil mange med et job kunne få fuld folkepension allerede nu, uanset hvor meget de tjener på arbejdet.

Men i første omgang vil de resten af i år få modregnet deres arbejdsindtægt. Udbetaling Danmark administrerer nemlig efter de gamle regler resten af 2023.

Men de pågældende vil så modtage en efterbetaling næste år.

Først publiceret: mandag 22. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.