Dronning Margrethe smed en bombe under sin nytårstale, da hun meddelte, at hun forlader tronen. Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix ©

Dronningen abdicerer efter 52 år på tronen

Statsminister Mette Frederiksen takker dronning Margrethe for hendes dedikation og indsats for Danmark.

Senest opdateret: tirsdag 2. januar 2024

Statsminister Mette Frederiksen (S) takker på den danske befolknings vegne dronning Margrethe, i kølvandet på at dronningen i sin nytårstale annoncerede, at hun 14. januar abdicerer og overlader tronen til kronprins Frederik.

“Jeg vil gerne på hele befolkningens vegne rette en dybfølt tak til hendes majestæt dronningen for hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget,” lyder det fra Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse, som Statsministeriet har udsendt.

Indbegrebet af Danmark

“Selv om pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte,” lyder det videre i udtalelsen fra Mette Frederiksen.

Blå bog: Dronning Margrethe var dronning i 52 år

Dronning Margrethe har valgt at forlade tronen. Det vil ske, 52 år efter at hun blev dronning.

14. januar var også den dato, hvor hun i sin tid overtog tronen fra sin far kong Frederik IX.

Læs mere om dronningen her:

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).

Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger. Børnebørnene er mellem 11 og 24 år.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

“Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation.”

“I det nye år vil Kronprins Frederik blive udråbt til Konge. Kronprinsesse Mary vil blive dronning. Riget vil få en ny regent og et nyt kongepar. Alt det kan vi forventningsfuldt se frem til i visheden om, at de er beredte til ansvaret og opgaven.”

“Men i aften og i den kommende tid vil vi anerkende dronningens ubestridelige betydning for Danmark, Færøerne og Grønland. Det gør vi med lige dele taknemmelighed og beundring.”

“Dronning Margrethe har gjort kongeriget ære,” afslutter statsministeren.

Mette Frederiksen vil desuden kommentere det kommende tronskifte i sin nytårstale mandag aften, lyder det i udmeldingen fra Statsministeriet.

Sker 14. januar

Med Dronning Margrethe tilbagetrækning sætter hun punktum for 52 år som landets regent og overlader tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik.

Det kommer til at ske 14. januar 2024.

Meddelelsen om sin abdicering leverede dronningen mod slutningen af sin nytårstale, som blev hendes 52. og sidste nytårstale.

“Om 14 dage har jeg været Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst hen over noget menneske – heller ikke mig! Tiden slider, og “dårligdommene” bliver flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man kunne engang,” sagde dronningen.

På tide at lade sig pensionere

Herefter kom hun ind på en rygoperation, som hun gennemgik i februar.

Operationen gik godt, men den gav dog anledning til at overveje, om det var på tide at lade sig pensionere, lod hun tv-seerne vide.

“Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.”

“Jeg overlader tronen til min søn Kronprins Frederik,” sagde dronning Margrethe i nytårstalen.

Takker for varme og støtte

Dronningen takkede herefter for den “overvældende varme og støtte”, som hun har modtaget gennem årene.

“Den støtte og bistand, som jeg har modtaget gennem årene, har været afgørende for, at jeg har kunnet løfte min opgave,” sagde hun.

Ekspert: Det er usædvanligt

Det sker meget sjældent, at danske konger og dronninger abdicerer, som dronning Margrethe har annonceret, at hun vil gøre, bemærker historiker Michael Bregnsbo, som er ph.d. i historie og lektor ved Syddansk Universitet.

“Det er helt, helt usædvanligt. Der har været nogle konger, som er blevet afsat, men det har ikke været af egen fri vilje,” siger han.

Ifølge historikeren skal man helt tilbage til 1100-1200-tallet for at finde en dansk konge, som har forladt tronen frivilligt. I en dansk kontekst er det derfor “helt unikt”, siger Michael Bregnsbo.

Kiggede os alle i øjnene

Retoriker og formand for organisationen Danske Taler Jesper Troels Jensen, fulgte nøje med under talen, og han bemærkede især dronningen blik, da hun sagde, at hun ville abdicere.

“Hele nationen havde øjenkontakt med hende, da hun sagde det. Hun kiggede os alle i øjnene i meget lang tid. Og det at have øjenkontakt er den allervigtigste ting i mundtlig kommunikation, så det er leveret til ug,” siger Jesper Troels Jensen om nytårstalen.

55-årige Frederik bliver konge

Dronning Margrethe er 83 år. Hun blev dronning som blot 31-årig, da hendes far, Frederik IX, døde i januar 1972.

Når hun trækker sig, bliver 55-årige kronprins Frederik konge, og hans hustru, kronprinsesse Mary, får titel af dronning. Deres ældste søn, 18-årige prins Christian, bliver dermed tronarving.

Også i 2015 kunne dronningen levere en opsigtsvækkende nyhed i sin nytårstale. Dengang handlede det om, at hendes mand, prins Henrik, ville “drosle ned” og trække sig fra sin officielle pligter.

Prins Henrik døde i 2018.

Hvad siger du?

Hvad er din kommentar til at Dronning Margrethe nu forlader tronen efter 52 år? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 1. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. januar 2024 kl. 07:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.