Ældrechecken er på op til 19.900 kroner før skat og bliver udbetalt den sidste hverdag i januar sammen med folkepensionen.

Hold øje med brevet: Alle pensionister får svar om ældrecheck

Hvis du som pensionist er berettiget til ældrechecken, vil den blive udbetalt den sidste hverdag i januar sammen med folkepensionen.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

 I de kommende dage vil Udbetaling Danmark sende breve til pensionister om ældrechecken.

Det vil fremgå i brevet, om man i år kan få ældrechecken, der er på op til 19.900 kroner før skat og bliver udbetalt den sidste hverdag i januar sammen med folkepensionen.

Udbetaling Danmark skal orientere alle pensionister med brev – også selv om man som pensionist slet ikke forventer at få ældrechecken.

“Vi skal efter pensionslovgivningens regler tage stilling til, om en pensionist er berettiget til ældrecheck. Og når vi gør det, skal vi ifølge forvaltningsloven sende borgeren en afgørelse,” siger koncerndirektør i Udbetaling Danmark Kristine Stenhuus.

Formue er afgørende

Det er den såkaldte personlige tillægsprocent, der afgør, om du er berettiget til ældrecheck. Den beregnes ud fra dine og eventuelt ægtefælles eller samlevers samlede indtægter ud over social pension.

Det er desuden en betingelse, at du ikke har mere end 99.200 kroner i formue enten alene eller tilsammen med en eventuel ægtefælle eller samlever.

“I afgørelsesbrevet vil der være en vejledning, hvor det klart og tydeligt fremgår, hvad man skal gøre, hvis man er uenig i vores afgørelse eller har spørgsmål til den, siger Kristine Stenhuus.

Arbejder på forenkling

Efter at brevene er blevet sendt ud, oplever Udbetaling Danmark typisk, at mange pensionister henvender sig med spørgsmål.

“De er usikre på, hvorfor de har fået afslag på noget, som de ikke har søgt om, eller også er de uforstående overfor, at formuen opgøres samlet for ægtefæller og samlevere,” siger hun.

Nogle pensionister er også frustrerede over, at deres egen formue bliver oplyst til ægtefællen eller samleveren i brevet.

Den frustration og usikkerhed, som pensionisterne giver udtryk for, har betydet, at Udbetaling Danmark arbejder på at sende færre breve.

“Vi bruger mange administrative kroner og kræfter på at udsende knap 750.000 afslagsbreve og efterfølgende forklare sammenhængen over for de borgere, der kontakter os,” siger Kristine Stenhuus og tilføjer:

“Derfor arbejder vi også på et administrativt forenklingsforslag, der forhåbentlig på sigt kan betyde, at vi ikke længere skal sende breve med afslag til de mange borgere, der med sikkerhed har en formue over grænsen.”

Fysiske breve

Udbetaling Danmark, der er en myndighed under ATP-koncernen, oplyser til Ritzau, at der sidste år blev sendt over en million breve om ældrecheck, og knap hver femte af dem var fysiske breve.

Hvis du som pensionist ikke modtager brevet, kan du se de breve, der er sendt til dig, ved at logge ind på borger.dk/dinpension med dit MitID.

Læs mere om ældrecheck i Seniorhåndbogen

 

Først publiceret: fredag 12. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.