En ny ældrelov lægger op til mere frihed for den enkelte til valg af pleje og mindre kontrol.

Faglige Seniorer: Gode takter i statsministerens udmelding om ældrelov

Regeringens foreløbige udspil til en helt nytænkt ældrepleje tyder godt for indholdet i kommende ældrelov, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

Der er goder takter i de udmeldinger om en kommende ældrelov, som statsminister Mette Frederiksen (S) kommer med i Berlingske tirsdag.

Sådan lyder det fra Faglige Seniorer, der med 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

”Indtil videre er regeringen kommet rigtig godt fra start med deres udspil til en helt nytænkt ældrepleje,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, der har siddet i den tidligere regerings ekspertpanel i forbindelse med arbejdet med en ny ældrelov.

Til Berlingske siger statsministeren, at regeringen med en kommende ældrereform vil afskaffe de 98 kommunale ældretilsyn og det statslige ældretilsyn, der er i dag, med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag.

Ældrelov: Det vil regeringen

Det er regeringens mål, at en ældrereform træder i kraft 1. juli 2025.

Loven skal ifølge regeringen bygge på de de tre værdier “selvbestemmelse”, “tillid” og “lokale fællesskaber”. Blandt initiativerne er følgende tiltag:

Nyt tværkommunalt ældretilsyn

Regeringen vil erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag.

Kvalitetsløft af ældreplejen

Der afsættes en milliard kroner årligt til et kvalitetsløft af ældreplejen i kommunerne årligt fra 2027 og frem. Det indfases langsomt fra 2024 begyndende med 0,3 milliarder kroner.

Helhedspleje

Et princip om “helhedspleje” skal give de ældre større og bedre mulighed for selv at bestemme, hvad de vil have hjælp til.

Statslige kvalitetsstandarder og lovkrav om værdighedspolitikker i kommunerne skal fjernes, så der kan flyttes medarbejdere ud i ældreplejen.

Kendte ansigter i hjemmet

Hjemmehjælp skal som udgangspunkt gives af små faste hold.

Udvidet frit valg

Det frie valg skal udvides, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.

Lokalplejehjem

Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at oprette lokalplejehjem. De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem.

Mindre dokumentation

Der skal ikke stilles krav til medarbejdernes dokumentation af udførelse af personlig pleje og omsorg. Desuden vil regeringen med ældreloven sanere i dokumentationskrav, så tiden kan bruges til borgernær omsorg og nærvær.

Positivliste for hjælpemidler

Der skal oprettes en positivliste over hjælpemidler, eksempelvis en rollator, som en ældre kan få med det samme uden visitation.

Civilsamfundets rolle

Civilsamfundet skal spille en større rolle i ældreplejen, blandt andet i form af flere frivillige.

Bedre vilkår til private leverandører

Private leverandører skal have “fair vilkår”, når de byder på velfærdsopgaver i ældreplejen. Det skal ske gennem en ny model for afregning med en ensartet sats i alle kommuner og ved at oprette en central enhed, der sikrer, at afregningen foregår korrekt.

Det endelig udspil til en ældrelov forventes fremsat i februar.

Kilde: Regeringens udspil

Samtidig lancerer statsministeren i avisen et nyt princip – ”helhedspleje” – hvor de ældre i højere grad selv skal have lov at bestemme, hvad de vil have hjælp til.

Helhedspleje giver ældre indflydelse

”Jeg ser frem til at vi får præsenteret regeringens forslag til helhedspleje, hvor den enkelte ældre i højere grad selv får mulighed for at bestemme, hvad der skal ydes hjælp med, når retten til hjemmehjælp først er tildelt,” siger Palle Smed.

”I Faglige Seniorer har vi været kede af, at klippekortet er blevet afskaffet i mange kommuner, fordi det dog i det mindste gav de ældre mulighed for at få nogle ydelser, som passede dem personligt. Som jeg læser helhedsplejen, vil ydelsen i fremtiden blive langt mere individuel og dermed respektere, at vi alle er forskellige som mennesker, også selv om vi er kommet op i årene”,” siger han.

Fokus på kerneopgaven

Faglige Seniorers direktør glæder sig over, at der med en ældrereform lægges op omlægning af kontrollen med ældreplejen.

”Ældreplejens allerstørste udfordring er mangel på dygtige medarbejdere og for mange udfald i kvaliteten. Vi bruger ressourcerne forkert; medarbejderne bruger alt for megen tid på kontrol, der ikke reelt hjælper de ældre, men i stedet er med til at fjerne fokus fra kerneopgaven,” siger Palle Smed.

”Derfor er det fremragende med en ny, enkel model for tilsyn, der samtidig skal være handlingsanvisende i stedet for blot et uddele gule og røde kort. Det er nødvendigt og det er godt tænkt.”

Bedre service og større arbejdsglæde 

I udspillet er der samtidig lagt op til etablering af tværfaglige teams i ældreplejen som en del af ældrereformen. Og det hilser Faglige Seniorer med tilfredshed.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

”Tværfaglige teams vil sikre, at medarbejdernes faglighed bliver sat først og det kommunale bureaukrati sidst. Hvis frontmedarbejderne selv kan træffe beslutningerne, vil det ikke alene sikre borgerne en bedre service, men også medarbejderne en større arbejdsglæde. Og det er helt nødvendigt, hvis vi skal fastholde og tiltrække flere dygtige medarbejdere i ældreplejen,” siger Palle Smed.

“Jeg glæder mig til at se de næste kapitler af ældrereformen foldet ud i den kommende tid,” lyder det fra Faglige Seniorers direktør.

Hvad mener du?

Hvad siger du til de foreløbige udmeldinger til en ny ældrelov? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Regeringen: Omfattende frisættelse

”Regeringen vil gennemføre den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie…” Sådan lyder det i regeringsgrundlaget for den nuværende SVM-regering.

Regeringen har med regeringsgrundlaget tilkendegivet, at den vil gennemføre en omfattende frisættelse af den offentlige sektor og grundlæggende forandre den måde, velfærden i dag styres, dokumenteres, kontrolleres og leveres på.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har udpeget ældrereformen som regeringens absolut vigtigste.

Først publiceret: mandag 15. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.